Ημέρες γιορτής και χαράς βιώνει από χθες ο Τύρναβος και η ευρύτερη περιοχή. Αρχισε ο Τρύγος από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.

Με μόνη ευχή όλων, ακόμη και εκείνων που δεν είναι αμπελουργοί: «Καλόν Τρύγον».

Την Τετάρτη, πρώτη μέρα, το Οινοποιείο Τυρνάβου παραλάμβανε ώριμο μοσχάτο Τυρνάβου αλλά και κάποιες πρώιμες λευκές ποικιλίες, με τα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους να είναι επί ποδός. Η ποιότητα είναι εξασφαλισμένη και σε βαθμούς αλλά και σε ελέγχους που κάνουν οι γεωπόνοι του Συνεταιρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι γεωπόνοι πραγματοποιούν ελέγχους στους αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη, την ωρίμανση και τα σάκχαρα και των υπόλοιπων ποικιλιών σταφυλιών.

Εκεί στις παραλαβές, στους ελέγχους αλλά και στον καλύτερο συντονισμό του Τρύγου και φέτος είναι παρούσα η διοίκηση του Οινοποιείου με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Τσιτσιρίγγο. 

Η ύπαρξη του συνεταιρισμού στην ευρύτερη περιοχή είναι καταλυτική και έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των σταφυλιών για όλους τους αμπελοκαλλιεργητές να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Και φέτος ο Α.Ο.Σ. Τυρνάβου θα παραλάβει σταφύλια από τους συνεταιριστές – μέλη του, περίπου 11.500 με 12.500 τόνους.

Αναλυτικότερα, κατά προσέγγιση αναμένεται να παραληφθούν σε επιμέρους ποσότητες: Μοσχάτο Τυρνάβου περίπου 5.000 τόνοι, Ροδίτης περίπου 4.500 τόνοι, Ούνιμπλάνκ 1.500 τόνοι, Μερλό, Σιράχ, Μαλαγουζιά, Μπαντίκι, Λιμνιώνα Καρνάσια κ.ά. 1.500 τόνοι.

Οι τιμές που θα δώσει στους συνεταίρους το Οινοποιείο αναμένεται να αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το οινοποιείο Τυρνάβου

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από την Ε.Α.Σ. Λάρισας Τυρνάβου Αγιάς, και το 1978 πέρασε στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, που ιδρύθηκε από αγρότες αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής Τυρνάβου με σκοπό τη διασφάλιση και αξιοποίηση της παραγωγής τους.

Η ανοδική πορεία που ακολούθησε από τότε σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του, τον αναδεικνύει σε έναν από τους καλύτερους Συνεταιρισμούς της χώρας. Η δυναμική αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής Τυρνάβου βρήκε την έκφραση και τη στήριξή της, μέσα από τα προϊόντα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Παράγονται πολλών ειδών οίνοι, συμπυκνωμένα γλεύκη, αποστάγματα (τσίπουρα), ούζο και όλα από τα σταφύλια της περιοχής Τυρνάβου. Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είναι πιστοποιημένος κατά ISO 9001/2000 καθώς και 1SO 22000 και στους αμπελώνες των μελών του, εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO 2.1-2.2».

Το σύνολο των αμπελιών που καλλιεργούν τα μέλη είναι 9.000 στρέμματα οινοποιησήμων σταφυλιών.

 Κώστας Τσόλας Ελευθερία