Ποσό 2 εκ. ευρώ περίπου καλείται να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δάνειο που είχε λάβει το 1992, όπως και άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, για ανακούφιση των αγροτών από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ και μια σειρά άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων. Παράλληλα, «θηλιά» στον λαιμό του Α.Σ. Πηλίου αποτελούν και τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αγγίζουν τα 4 εκ. ευρώ, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Γ. Διανελλάκη να τονίζει πως «αν δεν υπάρξει «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ο Συνεταιρισμός δεν θα είναι βιώσιμος».

Το έγγραφο για το δάνειο των 2 εκ. ευρώ περίπου για το Τσέρνομπιλ κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων προ 20ημέρου και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη «το 1992 με απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας δόθηκαν κάποια χρήματα σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα για την ανακούφιση των παραγωγών από το Τσέρνομπιλ, καθώς οι Συνεταιρισμοί είχαν υποχρεωθεί να αγοράσουν τις προβληματικές σοδειές τους. Τώρα έρχεται η Ε.Ε. και λέει ότι αυτά τα χρήματα δόθηκαν καταχρηστικά και τα ζητεί πίσω μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είμαστε σε απόγνωση, καθώς αν το ποσό των 2 εκ. ευρώ περίπου με τους τόκους που αντιστοιχεί στον Α.Σ. Πηλίου δεν επιστραφεί, θα βεβαιωθεί στο δημόσιο Ταμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε και το υπουργείο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του σε αυτό το σοβαρό ζήτημα» προσέθεσε ο ίδιος.

«Κόκκινα» δάνεια 4 εκ. ευρώ

Στα 4 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των «κόκκινων» δανείων στον Α.Σ. Πηλίου- Βορείων Σποράδων, το οποίο θεωρείται αδύνατο να πληρωθεί. Πρόκειται για δάνεια που λήφθηκαν σε βάθος 20ετίας για επενδύσεις από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και μαζί με τους τόκους έφτασαν στο προαναφερόμενο ύψος.

«Για να επιβιώσει ο Συνεταιρισμός θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και να γίνει ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις. Αν δεν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο, καθώς δεν είναι δυνατόν να βρεθούν 4 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης.

e-thessalia.gr