Φόβοι ότι ενδεχόμενη φορολογία στις ισπανικές ελιές θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν το ίδιο προϊόν, εκφράζουν άνθρωποι της αγοράς. Μάλιστα η Θεσσαλία έχει κάποιες σημαντικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία της βρώσιμης ελιάς, μεταποιημένης ή μη.

To υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για το αν η Ισπανία εφαρμόζει πρακτικές ντάμπινγκ στις ελιές που εξάγονται στην αμερικανική αγορά, συγκεκριμένα στις μαύρες ελιές που χρησιμοποιούνται στα σάντουιτς και στις πίτσες. Η κίνηση έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των Ισπανών παραγωγών.

Η έρευνα είναι η τελευταία σε μια όλο και μεγαλύτερη λίστα προϊόντων που έχουν μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, από τον χάλυβα και το αλουμίνιο μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την ξυλεία και το καλαμπόκι. Η αγορά της ελιάς είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις παραπάνω, αλλά για την Ισπανία, οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 24% των εξαγωγών ελιάς.

Η πρώτη απόφαση για το κατά πόσον έχουν πληγεί οι Αμερικανοί παραγωγοί αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε δασμολογικές ποινές αργότερα το 2017.

Αν και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί υποστηρίζουν πως έχουν μπει άδικα στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί αγρότες βλέπουν την Ισπανία ως μια απειλή για την παραγωγή ελιάς στην Καλιφόρνια.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε τον περασμένο μήνα πως εξετάζει κατά πόσον οι ισπανικές εισαγωγές ώριμων ελιών έρχονται στην αμερικανική αγορά σε τιμές κάτω από την εύλογη αξία. Οι ΗΠΑ θα λάβουν άμεσα δράση σε οποιαδήποτε άδικη εμπορική πρακτική, είχε υποστηρίξει τότε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Λ.Ε.