Σε 150.000 υπολογίζονται τα παραγωγικά δέντρα, κυρίως ελαιόδενδρα, που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε διάφορα μέρη της χώρας (μεταξύ των οποίων και στη Μαγνησία) και τα οποία εκτιμάται ότι θα αποζημιωθούν προς 100,4-160 ευρώ το δέντρο. Παράλληλα, ζημιές υπέστησαν 49 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες γίνεται καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις φλόγες, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις βάσει Κανονισμού ΕΛΓΑ, με τους κτηνοτρόφους, πάντως, να ζητούν αυξήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΕΛΓΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, παρέλαβε ήδη 9 δορυφορικές εικόνες από το σύστημα «Copernicus» για την οριοθέτηση των καμένων περιοχών σε Μαγνησία, Ρόδο, Κέρκυρα, , Κάρυστο, Λουτράκι, Αιγιαλεία, ενώ προχωρεί και η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, έπειτα από συνεργασία του κ. Α. Λυκουρέντζου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, καθόρισε τις εξής αρχικές τιμές ενίσχυσης των καλλιεργειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023:

Ελαιόδενδρα: 160 ευρώ ανά δέντρο.

Λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες: 107 ευρώ/δέντρο.

Αμπελοειδή: 3.500 ευρώ/στρέμμα.

Αρωματικά φυτά: 2.000 ευρώ/στρέμμα.

Με βάση, πάντως, τα όσα ίσχυσαν στην περίπτωση των πυρκαγιών της Εύβοιας το 2021, το τελικό ποσό της αποζημίωσης εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο και θα διαμορφωθεί στα 100,4 ευρώ ανά ελαιόδενδρο (ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στις υπόλοιπες καλλιέργειες), καθώς η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής περικόπτει κατά 10% τις εισηγούμενες από τον ΕΛΓΑ τιμές και επ’ αυτών καταβάλλει αποζημίωση για το 70%, σύμφωνα με τις ισχύουσες ασφαλιστικές πρακτικές (προ 2021, πάντως, το ποσό της αποζημίωσης ανά ελαιόδενδρο δεν υπερέβαινε τα 21 ευρώ).

Ωστόσο, λόγω της κτηθείσας εμπειρίας από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, εκτιμάται ότι αυτήν τη φορά οι διαδικασίες θα «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα και συγκεκριμένα εντός 3μήνου θα έχει ολοκληρωθεί η εξατομίκευση των ζημιών, που «ανοίγει» τον δρόμο για τη χορήγηση προκαταβολής στους πληγέντες στο 50% της συνολικής ζημιάς (ήτοι γύρω στα 50,2 ευρώ/ελαιόδεντρο). Το 2021 είχαν απαιτηθεί 8 μήνες για να ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Γιώργου Μακρή στο powergame.gr)