Σε μια μεγάλη έκταση 90 στρεμμάτων που καλυμμένα με εγκαταστάσεις είναι τα δέκα στρέμματα, βρίσκονται τα Ψυγεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν» στον δρόμο μεταξύ Ζαγοράς-Χορευτού. Η φετινή παραγωγή σε μήλα, κάστανα, αχλάδια, ακτινίδια και τα οποία αποθηκεύτηκαν από τον Συνεταιρισμό είτε στα δικά του ψυγεία είτε σε άλλους ενοικιαζόμενους χώρους, ανέρχονται στα 15.000.000 κιλά.

Ο υπεύθυνος στα Ψυγεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Σπανός τόνισε πως «η συνολική έκταση των οικοπέδων των Ψυγείων είναι γύρω στα 90 στρέμματα, ενώ σε μια έκταση από δέκα στρέμματα είναι καλυμμένος ο χώρος με τις εγκαταστάσεις των Ψυγείων. Στα Ψυγεία μπορούμε να αποθηκεύσουμε 10.000.000 κιλά από προϊόντα όπως μήλα, ενώ εδώ υπάρχει και το συσκευαστήριο που γίνεται η διαλογή και τυποποίηση των προϊόντων. Μάλιστα ο εξοπλισμός βελτιώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς».

Ο ίδιος ανέφερε πως «μέσα σε μια 15ετία έχουν ανανεωθεί όλοι οι ψυκτικοί θάλαμοι και είμαστε σε διαδικασία να αλλάξουμε και το διαλογητήριο, δηλαδή τη γραμμή παραγωγής, καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς μας έχουν κατεύθυνση περισσότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, κάτι που οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα. Το δικό μας διαλογητήριο είναι παλιότερης τεχνολογίας από το 1998».

Στα Ψυγεία το μόνιμο προσωπικό είναι 17 άτομα, όπως τεχνικοί, διοικητικοί, χειριστές κλαρκ. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι. Μάλιστα από Σεπτέμβριο μέχρι και καλοκαίρι οι εποχιακοί εργαζόμενοι μπορεί να ανέλθουν και στα 70 άτομα και αυτό είναι μια «ανάσα» για τις οικογένειες των αγροτών, καθώς σχεδόν κάθε οικογένεια έχει και έναν εποχιακό εργαζόμενο στα Ψυγεία.

Ο κ. Σπανός υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι με εποχιακή εργασία ασχολούνται με τη διαλογή και τυποποίηση του προϊόντος. Η πρώτη διαλογή γίνεται στο χωράφι από τον παραγωγό, αλλά στο διαλογητήριο επιλέγονται οι διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το βάρος. Ακολουθεί μετά η τυποποίηση, όπως να τοποθετηθεί σε τελάρο, σε μικρό δίχτυ, σε σακουλάκι, για να γίνει η μεταφορά του προϊόντος στις αγορές.

«Φέτος συνολικά παραγωγή σε προϊόντα αγγίζει τα 15.000.000 κιλά. Δηλαδή υπάρχει το κόκκινο μήλο με τις διάφορες ποικιλίες του, το αχλάδι, το φιρίκι, το κάστανο, το ακτινίδιο. Και γι’ αυτό νοικιάζουμε και ξένους χώρους, αφού εδώ στα Ψυγεία μπορούν να αποθηκευτούν τα 2/3 της παραγωγής. Το προϊόν συντηρείται στα Ψυγεία στους μηδέν βαθμούς και η νέα τεχνολογία αναφέρει πως κρατάμε το οξυγόνο στο 1-1,5% που διατηρεί το φρούτο, όπως μαζεύτηκε από το δένδρο, σχεδόν για ένα χρόνο» τόνισε ο κ. Σπανός.

Θεσσαλία (Φώτης Σπανός)