Με εύλογο ενδιαφέρον αγρότες παραγωγοί, προμηθευτές, εργαζόμενοι και κοινή γνώμη, αναμένουν την εκκίνηση του σχεδίου διάσωσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, η πρώτη πράξη του οποίου θα παιχτεί την Δευτέρα 3 Απριλίου στο Πρωτοδικείο της πόλης.

Ουσιαστικά την Δευτέρα στο ακροατήριο κρίνεται αν θα γίνει δεκτή η αίτηση της Ένωσης για ένταξή της στην Προπτωχευτική διαδικασία, κάτι, που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συμβεί και μάλιστα να της δοθεί και εξ΄αρχής προστασία έναντι εκείνων με τους οποίους συναλλάσσεται και έχει οφειλές. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μπορέσει να μείνει όρθια απέναντι σε ενδεχόμενες κατασχέσεις, ώστε, ακολούθως, να προχωρήσει στη δεύτερη φάση που είναι μία ακόμα ακροαματική διαδικασία στην οποία θα κριθεί αν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών της.

Βέβαια, η απόφαση για ένταξη στην Προπτωχευτική διαδικασία δεν αρκεί από μόνη της για να σώσει την ΕΑΣ Τρικάλων, η οποία στην κατάσταση που βρίσκεται μοιάζει με πολυτραυματία  ο οποίος αναζητεί εναγωνίως νέες «φιάλες αίματος» που αντιστοιχούν στην πολυπόθητη ρευστότητα.

Οι διοικούντες της, οι οποίοι κατέβαλαν αξιοζήλευτη προσπάθεια για να μην διαρρεύσει η υποβολή της αίτησης, την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού καθώς οπολλές θυγατρικές επιχειρήσεις της (εκκοκκιστήρια, ζωοτροφές, κ.λ.π.) έπαψαν να είναι ανταγωνιστικές, ενώ άλλες έβαλαν λουκέτο (ξηραντήριο), υπό το βάρος επιλογών που χρήζουν διερεύνησης.

Δύο μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, προκάλεσαν στην ΕΑΣ Τρικάλων ζημίες σχεδόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10 εκ. ευρώ), οι οποίες αρκούσαν από μόνες τους να οδηγήσουν σε παραίτηση και απολογία τους υπεύθυνους κάτι που βεβαίως δεν συνέβη ποτέ.

Η πρώτη έχει να κάνει με τρεις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έλαβαν ποτέ από την Ένωση τις συμβολαιοποιμένες ποσότητες βάμβακος που είχαν προαγοράσει και δικαιώθηκαν στα διεθνή και ελληνικά δικαστήρια  κερδίζοντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Μάλιστα η μία εξ΄αυτών (ΒΙΟΛΑΡ), εκτός των άλλων, κατάσχεσε ακόμα και τις μετοχές του εργοστασίου γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ δένοντας «χειροπόδαρα» την θυγατρική γαλακτοβιομηχανία της ΈΑΣ.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την πώληση βαμβακιού ύψους 1,1 εκ. ευρώ σε Έλληνα έμπορο- ο οποίος κάθε άλλο φημίζεται για την φερεγγυότητά του- με μόνη εξασφάλιση ισόποσες επιταγές. Ο εν λόγω έμπορος δεν πλήρωσε ούτε μία επιταγή με αποτέλεσμα την ζημιά να την υποστεί εξ΄ολοκλήρου η Ένωση. Όσο για το βαμβάκι δεν βρέθηκε ποτέ…

Πέραν αυτών υπάρχουν σωρεία άλλων περιπτώσεων για τις οποίες οφείλονται απαντήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να δοθούν χωρίς έλεγχο πεπραγμένων. Η δημιουργία της ΙΚΕ στην οποία πέρασε το Εργοστάσιο Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ, όπου δεύτερος μέτοχος σε ποσοστά μετά την ΕΑΣ εμφανίζεται να είναι η οικογένεια του προέδρου Λιούτα, κάθε άλλο παρά συνεταιριστική πρακτική θυμίζει και γεννά ερωτήματα. Επιπλέον η Ένωση αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία βάσει της οποίας η ιδιωτική εταιρεία ΚΟΡΕ Α.Ε. ανέλαβε το κουμάντο στην θυγατρική της εταιρεία «Οξοποιία Μετέωρα», για να μην ανοίξουμε το κεφάλαιο των αναθέσεων παραγωγής προϊόντων της ΤΡΙΚΚΗΣ στην ιδιωτική μονάδα του υιού Λιούτα στην Ζηλευτή Τρικάλων…

Εκείνο όμως που πάντα την χαρακτήριζε όλες τις διοικήσεις της Ένωσης ήταν ένας διαρκής νεποτισμός, με προσλήψεις συγγενικών προσώπων των εκάστοτε μελών των Διοικητικών της Συμβουλίων αλλά και ένα διαρκές αλισβερίσι διορισμών, μέσω κομμάτων και βουλευτών, μακριά από κάθε έννοια αξιοκρατίας. Όλα αυτά βεβαίως στις επιχειρήσεις πληρώνονται πολύ ακριβά.

Η Προπτωχευτική και τα σενάρια

 Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά της μεγέθη, χρειάζεται συνδυασμένη θεραπεία. Απαιτούνται άμεσα κούρεμα δανείων, ασφαλιστικών εισφορών, περιορισμός δαπανών και βέβαια άλλο μοντέλο διοίκησης.  Όμως το κυριότερο που της λείπει είναι τα λεφτά.

Ακριβώς εδώ είναι τα δύσκολα. Οι τωρινές διοικήσεις των τραπεζών, που κάθε άλλο παρά ενδίδουν πλέον στις κυβερνητικές απαιτήσεις όπως συνέβαινε επί αλησμόνητης ΑΤΕ, ουδόλως είναι διαθέσιμες να χορηγήσουν νέα δάνεια όταν γνωρίζουν ότι οι αγροτοενώσεις  της  χώρας ήταν η αιτία να χάσουν στο παρελθόν πολλά χρήματα από θαλασσοδάνεια.

Οι τράπεζες και κυρίως η Πειραιώς που έχει τις περισσότερες χορηγήσεις, δεν είναι γνωστό πια στάση κρατήσουν στο αίτημα της ΕΑΣ Τρικάλων για εξυγίανση μέσω νέας χρηματοδότησης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πράξουν εκείνο που τους συμφέρει ώστε να σώσουν ότι μπορούν από τα δικά τους χορηγηθέντα κεφάλαια. Άλλωστε όταν η τράπεζα Πειραιώς φτάνει στο σημείο να μετοχοποιεί δάνεια και να αναλαμβάνει την διοίκηση σε επιχειρήσεις όπως η Vivartia  ή η ΜΕΒΓΑΛ, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο για τη στάση που θα τηρήσει στο αίτημα της ΕΑΣ Τρικάλων για νέα δανειοδότηση.

Αν τελικώς η Ένωση ενταχθεί στον Προπτωχευτικό νόμο και πάρει την προστασία, χωρίς όμως νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, η διοίκησή της απλώς θα κερδίσει λίγο χρόνο για τις αναγκαίες «ταχτοποιήσεις» πριν επέλθει το μοιραίο. Αν για οποιοδήποτε λόγο η αίτησή της δεν γίνει δεκτή από το δικαστήριο, η πτώχευσή της θεωρείται αναπόφευκτη. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, τράπεζες και προμηθευτές θα διεκδικήσουν μέρος των χρημάτων τους μέσω του πλειστηριασμού των περιουσιακών της στοιχείων και κυρίως του εργοστασίου γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ.

Σημαντική λεπτομέρεια: Σύμφωνα με το νέο νόμο περί Αγροτικών Συνεταιρισμών τα μέλη των διοικήσεών τους είναι υπόλογα έναντι του νόμου και με την προσωπική τους περιουσία. Καλό είναι να τον διαβάσουν και κάποια μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Τρικάλων…

Κώστας Τόλης