Δυναμικά ενεργοποιείται το Δυτικοθεσσαλικό Διαδημοτικό «Δίκτυο Πίνδος», προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης και στήριξης του παραγωγικού συστήματος των περιοχών της Πίνδου, με στόχο την τοπική ανάπτυξη.

Το Δίκτυο συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 16/3/2017 στην έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στο Μορφοβούνι και αποφάσισε την ένταξή του στο εταιρικό σχήμα εφαρμογής ολοκληρωμένου πλάνου ανάδειξης των ιδιαίτερων παραγωγικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών ολόκληρης της Πίνδου, από την Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία, έως την Ήπειρο.

Η δράση θα είναι συνεργατική με την συμμετοχή και δικαιούχων Αναπτυξιακών Εταιριών που εφαρμόζουν προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στους Νομούς Φθιώτιδας, Άρτας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Τρικάλων. Πρόκειται για την «ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.», την «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», την «ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.», την «ΟΑΣΕ Α.Ε.» την «ΑΝΚΑ Α.Ε.» και φυσικά το «ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ».

Το  πλάνο των δράσεων

Στη συνεδρίαση του Δυτικοθεσσαλικού Δημοτικού Δικτύου παρουσιάστηκαν το σκεπτικό και οι στόχοι του Έργου (θα χρηματοδοτηθεί μέσω των κατά τόπους Leader των εμπλεκόμενων) που συνοψίζονται στα παρακάτω: 

Επιδιωκόμενος στόχος του Έργου είναι καταρχάς η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής παρέμβασης με την καταγραφή των ιδιαίτερων φυσικών, πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αλλά και των προβλημάτων και απειλών που υπάρχουν. Αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο για τον μετέπειτα σχεδιασμό στρατηγικών που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής. Παράλληλα, με δράσεις προβολής-προώθησης θα υπάρξει ανάδειξη των σημαντικότερων τοπικών προϊόντων, αλλά και πολιτιστικών δρώμενων. Παράλληλα, σκοπός του έργου είναι η υποστήριξη συλλογικών δράσεων των κτηνοτρόφων και γενικότερα των επιχειρηματιών της περιοχής, μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών παραγωγής και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα παρέχει στους εμπλεκόμενους στην αναπτυξιακή διαδικασία φορείς και πολίτες, τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τα οφέλη και να τεκμηριώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών τους και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων στον κάθε φορά επιλεγόμενο αναπτυξιακό στόχο ώστε να εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των προτεινόμενων δράσεων σε όρους bottom-up προσέγγισης, που αποτελεί και την κύρια αρχή της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ενώ περιοχή εφαρμογής του Έργου είναι η διατοπική ζώνη που περιλαμβάνει τις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος CLLD/LEADERστις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Παρνασσού.

Φώτης Καραγιάννης (Ελευθερία)