Δημοσιεύτηκε η δράση της βιολογικής κτηνοτροφίας του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018. 

Από το σύνολο των κονδυλίων των 200 εκ. ευρώ, προβλέπεται να διατεθούν στην Θεσσαλία συνολικά 29 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 21.750.000 ευρώ για την δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία και 7.250.000 ευρώ για την δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ξεκινά στις 19 Μαρτίου και λήγει στις 11 Απριλίου του 2018.

Επισημαίνεται ότι η πρόσκληση εκδίδεται με νέα κριτήρια επιλογής που δίνουν βαρύτητα σε ό,τι αφορά τη δράση της μετατροπής από συμβατική σε βιολογική, στην ηλικία του υποψηφίου στηρίζοντας τους νέους γεωργούς δίνοντας τους την προοπτική και τη διέξοδο μέσα από τη βιολογική κτηνοτροφία ταυτόχρονα με την ώθηση προς την ιδιοπαραγωγή βιολογικών ζωοτροφών. Αντίστοιχα τα νέα κριτήρια επιλογής για τη δράση της διατήρησης της βιολογικής κτηνοτροφίας δίνουν βαρύτητα σε αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφοι και συνειδητά ασκούν τη βιολογική κτηνοτροφία (παλαιότητα) και παράγουν μόνοι τους βιολογικές ζωοτροφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια είναι νέο δεδομένο της πρόσκλησης δίνοντας και την κατεύθυνση της πολιτικής της βιολογικής κτηνοτροφίας προς τις ορεινές και κτηνοτροφικές περιοχές.

Για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια ελήφθησαν υπόψη η έκταση των ορεινών βοσκοτόπων, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων με ζωικό κεφάλαιο, η υπάρχουσα δυναμικότητα σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις καθώς και η νέα προοπτική όπως αποτυπώθηκε στην 1η πρόσκληση.

Να τονίσουμε ότι η κατανομή είναι ενδεικτική και στην περίπτωση που σε κάποια /ες Περιφέρεια /ες μετά την οριστικοποίηση των παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης παραμείνει αδιάθετο ποσό, το ποσό αυτό δύναται να κατανεμηθεί από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ σε κάποια άλλη Περιφέρεια.

Η υποβολή αιτήσεων θα πραγματοποιείται από 19/03/2018 έως και 11/04/2018.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στις προκηρυσσόμενες δράσεις του Μέτρου 11 της παρούσας πρόσκλησης, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο : https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων, στον ιστότοπο: https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.