Ως µία από τις πλέον δυναµικές καλλιέργειες αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια το αµύγδαλο στη χώρα µας, καθώς η τάση της αγοράς είναι θετική, µιας και οι καταναλωτές αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα πολλά ευεργετικά οφέλη που έχει το προϊόν και αυξάνουν τη ζήτησή του. Υπεραξία στο προϊόν δίδεται αφού µπορεί να αποθηκευτεί αλλά και επειδή παράγονται πολλά υποπροϊόντα (γάλα και έλαιο αμυγδάλου), που αυξάνουν τους τρόπους διάθεσής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Το έλλειμμα αμυγδάλων φέτος, καθώς η παραγωγή είναι µειωµένη γύρω στο 40% στην καρδιά της καλλιέργειας του προϊόντος, το θεσσαλικό κάµπο , αποτελεί τη βάση για εκκίνηση των τιµών σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έπιασε πέρυσι το προϊόν, δηλαδή 2,50-3,00 ευρώ το κιλό για τα άσπαστα και 6,50-7,50 για τη ψίχα. Μάλιστα, καθώς η συγκοµιδή οδεύει προς την ολοκλήρωσή της φάνηκε ότι ειδικά στην περιοχή του Συκουρίου αλλά και του Τυρνάβου η παραγωγή θα είναι φέτος στο µισό σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά, λόγω του παγετού.

Για την ώρα οι παραγωγοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους καθώς δεν έχει ακόµη διαµορφωθεί τιµή. «Βιοµήχανοι, µονάδες επεξεργασίας αµυγδάλου και µεσίτες τηρούν σιγή ιχθύος όσον αφορά το εύρος που θα κινηθούν οι τιµές φέτος για το αµύγδαλο», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός Στ. Στάµος από το Ελευθέριο. «Μεγαλύτερη ζηµιά φέτος σηµειώθηκε στην ποικιλία Φιρανιά, ενώ η όψιµη ποικιλία Τέξας δεν φαίνεται να έχει πληγεί τόσο σοβαρά», σύµφωνα µε το ∆. Σοφολόγη, καλλιεργητή αµυγδάλου και πρόεδρο Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και ΠΟΣΓ.   

Καλύτερη είναι η εικόνα παραγωγής αµυγδάλου από την Ο.Π. Κελυφωτών του Α.Σ. Ελασσόνας. «Στην περιοχή αναµένουµε αυξηµένη παραγωγή καθώς δεν επηρεάστηκε από τον καιρό. Μεγαλύτερες ποσότητες θα προέλθουν από την Φιρανιά, ακολουθεί η Τέξας ενώ έχουν µπει και κάποια στρέµµατα µε την όψιµη ποικιλία Tuono», σηµειώνει ο γεωπόνος του συνεταιρισµού Στέλιος Νάνος. Επιπλέον, η Ο.Π. του συνεταιρισµού έχει κάνει ήδη επαφές ώστε να µπει και στο έλαιο αλλά και στο γάλα αµυγδάλου.  

Φανή Γιαννακοπούλου (Agrenda)