Ήταν µία δεκαετία πριν, όταν µια οµάδα από 14 νεαρούς κτηνοτρόφους τόλµησε να αξιοποιήσει όχι µόνο τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και τον µύθο του βουνού των θεών του Ολύµπου και να δηµιουργήσει κτηνοτροφικά προϊόντα που ξεχωρίζουν εκτός συνόρων. Οραµα των βοσκών που γαλουχήθηκαν µε τη βλάχικη παράδοση των πατεράδων και των παππούδων τους ήταν να αντισταθούν στην αστυφιλία και στη συρρίκνωση του τόπου τους. Και τελικά τα κατάφεραν στήνοντας µια επιτυχηµένη επιχείρηση µέσα στην κρίση, χρησιµοποιώντας παραδοσιακά µυστικά αλλά και σύγχρονα όπλα όπως το ∆ιαδίκτυο. 

Η αρχή έγινε µε τη δηµιουργία του Συνεταιρισµού Βοσκών Λιβαδίου Ολύµπου και τη δηµ ιουργία πρότυπης τυροκοµικής µονάδας. Η οµάδα που σήµερα αποτελείται από 20 µέλη δεν άργησε να ξεχωρίσει µε τη βραβευµένη φέτα Βοσκός, που είναι το σήµα κατατεθέν τους και το πιο πολυταξιδεµένο προϊόν τους. 

Γνωρίζοντας πάππου προς πάππου τα µυστικά για την παραγωγή της ελληνικής φέτας από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο παστεριωµένο γάλα, οι βοσκοί του Ολύµπου πρόσθεσαν το µεράκι τους και τα βότανα του βουνού µε στόχο να δηµιουργήσουν ένα γκουρµέ προϊόν. 

Τη φέτα Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για ελληνική σαλάτα που συνδυάζει τη φέτα Βοσκός µε παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της ευρύτερης περιοχής του Ολύµπου. 

Πρόκειται για ένα προϊόν που κέρδισε το πρώτο βραβείο αλλά και τις εντυπώσεις στον διαγωνισµό γευσιγνωσίας τυροκοµίας που διοργάνωσε το Lactimed. 

Σε υψόµετρο 1.200 µέτρων, στο Λιβάδι Ελασσόνας του Ολύµπου, ευλογηµένο τόπο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόµετρου και της γονιµότητας του εδάφους, φιλοξενούνται 60.000 γιδοπρόβατα. Από το γάλα τους παράγονται εκλεκτής ποιότητας προϊόντα, τα οποία φτάνουν στις λαϊκές αγορές της Πιερίας και της Θεσσαλίας, σε καταστήµατα delicatessen της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στα ράφια καταστηµάτων της Γερµανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

 «Οι Ευρωπαίοι πελάτες µας, µετά από πρόσκλησή µας έχουν επισκεφθεί τις πιο όµορφες πλαγιές του Ολύµπου. Ενθουσιάστηκαν µε την οµορφιά του τοπίου, τα βότανα αλλά και µε τις αγνές γεύσεις µας», µας ενηµερώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Τάσος Αντωνίου, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να θυσιάσουν την ποιότητα των προϊόντων για χάρη του ανταγωνισµού. 

«∆εν χρειάζεται να φεύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό. Μπορούν να επιτύχουν και στον τόπο τους», πιστεύει ο κ. Αντωνίου. «Η βασική συνταγή για την επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. ∆εν φτάνει όµως. Χρειάζεται µεθοδικότητα στην εργασία και ποιότητα στα προϊόντα. Στόχος µας είναι να διατηρήσουµε αναλλοίωτη την ποιότητά µας και τις προσιτές τιµές. Γι’ αυτό θα επιδιώξουµε να µην µπουν στον συνεταιρισµό άνθρωποι ξένοι µε το αντικείµενο, που µοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος», συµπληρώνει.

 Το ∆ιαδίκτυο έκανε γνωστό τον Συνεταιρισµό Βοσκών Λιβαδίου Ολύµπου. Η ιστοσελίδα www.voskos.gr ήταν η πύλη γνωριµίας µε τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς άλλων χωρών. Στην γκάµα των προϊόντων µε το σήµα «Βοσκός» που διαθέτει ο συνεταιρισµός περιλαµβάνονται: τυρί φέτα µε βότανα, κατσικίσιο τυρί, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, γιαούρτι πρόβειο και βοσκοτύρι, ένα παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα σε µορφή αλοιφής. Το τυροκοµείο παράγει ετησίως 80.000 κιλά φέτα (9.000 κιλά εξάγονται στη Γερµανία), 30.000 κιλά κατσικίσιο τυρί, 5.000 κιλά γραβιέρα και 12.000 κιλά γιαούρτι πρόβειο. Ο συνεταιρισµός πουλάει και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, κρασί, λικέρ, µέλι, τραχανά, τσίπουρο, ζυµαρικά. 

Τα µέλη του δηλώνουν µε υπερηφάνεια ότι πλέον έχουν κατακτήσει την αυτάρκε ια στα µέσα παραγωγής, διευκρινίζοντας ότι τα χωράφια, οι ζωοτροφές, το ζωικό κεφάλαιο και το τυροκοµείο είναι ιδιοκτησία του συνεταιρισµού. Ωστόσο η οικονοµική κρίση δεν άφησε αλώβητο τον τυροκοµικό κλάδο. 

Σύµφωνα µε έρευνα της ICAP, η παραγωγή των τυροκοµικών προϊόντων ΠΟΠ από τις βιοµηχανικές επιχειρήσεις τα τελευταία έτη παρουσιάζει µείωση. ∆εδοµένων των συνθηκών τα µέλη του συνεταιρισµού επέλεξαν το πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, που εξυπηρετεί τον στόχο τους και τους απε λευθερώνει τα χέρια. 

«Ηταν η ανάγκη ρευστότητας, η έλλειψη ζεστού χρήµατος, που µας οδήγησε στο Πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Τάσος Αντωνίου συµπληρώνοντας: «Μας εξυπηρετεί για την αγορά των ζωοτρο φών και µάλιστα σε καλύτερες τιµές. Με τον τρόπο αυτό µπορούµε πλέον να ανταποκριθούµε στο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν είναι και χαµηλό».

Mαίρη Λαμπαδίτη (Πρώτο Θέμα)