Τα πάνω - κάτω στον προγραμματισμό της φετινής καμπάνιας ζάχαρης, την παραμονή της έναρξής της, έφεραν η αιφνίδια παραίτηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ ΑΕ, Μιχάλη Κεφαλόπουλο και η άρνηση της ΔΕΠΑ να τροφοδοτήσει την μονάδα στο Πλατύ με φυσικό αέριο, αν δεν υπάρξει διακανονισμός για την εξόφληση παλαιότερων οφειλών.

Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων, που σχετίζονται άμεσα με τα άδεια, από ρευστότητα, ταμεία της βιομηχανίας, υποχρέωσαν τη διοίκηση να καλέσει εσπευσμένα τους παραγωγούς, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, και να τους ενημερώσει πως δεν ισχύει το αρχικό πλάνο, για την παράδοση τεύτλων από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί.

Χωρίς να δοθούν λεπτομερείς εξηγήσεις για τους λόγους αλλαγής του σχεδιασμού, τους ειπώθηκε πως για τη νέα ημερομηνία έναρξης της καμπάνιας θα υπάρξει καινούρια τηλεφωνική επικοινωνία και πως έως τότε δεν πρέπει να προχωρήσουν στην εξαγωγή των τεύτλων. Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό επέτεινε την -έτσι κι αλλιώς υπάρχουσα- ανησυχία των παραγωγών για την τύχη της φετινής τους παραγωγής, η οποία φαίνεται να κρέμεται από μια κλωστή.

Σε δηλώσεις του, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά που άναψε και διαβεβαίωσε πως η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία το Πλατύ θα είναι έτοιμο να παραλάβει και να κόψει τεύτλα.

«Υπήρξε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, για να διακανονιστεί ένα χρέος περίπου 8 εκατ. ευρώ, από οφειλές των χρήσεων 2011 έως 2013 κι η εταιρεία θα μας προμηθεύσει με αέριο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν τα τεστ στο Πλατύ κι εκτός απροόπτου από την Τετάρτη ή την Πέμπτη η μονάδα θα αρχίσει να επεξεργάζεται τεύτλα», τόνισε στο Agronews ο πρόεδρος της ΕΒΖ, σημειώνοντας ότι «η καμπάνια φέτος θα ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο. Είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε τους αγρότες».

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αυτό το κατέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η πρόθεση παραίτησης του 3ου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Ο Μιχάλης Κεφαλόπουλος έχοντας ουσιαστικά «δεμένα τα χέρια» αφού -όπως ειπώθηκε από πηγή που γνωρίζει καταστάσεις- για να λειτουργήσει η ζαχαροβιομηχανία «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», υπέβαλε την παραίτησή του (η οποία μέχρι και την ώρα που γράφτηκαν οι γραμμές αυτές, δεν είχε γίνει αποδεκτή) κρίνοντας πως χωρίς πόρους στη διάθεσή του, δεν μπορεί να διευθύνει τη βιομηχανία και να στείλει το μήνυμα πως χωρίς στήριξη δεν μπορεί να υπάρξει επόμενη ημέρα.

Το πόσο στενά είναι τα περιθώρια είναι εύκολο κανείς να το αντιληφθεί αν λάβει υπόψη του ότι έως το τέλος του μήνα η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει σε διάφορες υποχρεώσεις γύρω στα 5-6 εκατ. ευρώ και τη στιγμή αυτή τα ταμεία της είναι «στραγγισμένα».

Κατά συνέπεια αν δεν υπάρξει πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση από την πιστώτρια Τράπεζα η καμπάνια θα βρεθεί στον αέρα, δεδομένου ότι έως το τέλος του 2017 οι συνολικές υποχρεώσεις προς παραγωγούς και τρίτους, θα φτάσουν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα βέβαια από αυτά η διοίκηση σχεδιάζει να αποπληρώσει από τα έσοδα που θα έχει από την πώληση της φετινής ζάχαρης που υπολογίζεται σε 45.000 τόνους, αλλά χωρίς το αρχικό κεφάλαιο κίνησης…

Τούτων δοθέντων, ως κλειδί που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της εταιρείας, προβάλει η πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας, για την οποία η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας εξακολουθεί να μην βάζει την υπογραφή της, καθώς θεωρεί πως οι όροι με τους οποίους προωθείται δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μητρικής, που είναι και το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης με την Πειραιώς.

Το τί θα γίνει, θα φανεί πολύ σύντομα καθώς οι διαβουλεύσεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, είναι διαρκείς, ενώ επίκειται να οριστεί και η έκτακτη γενική συνέλευση που θα αποφανθεί για το τί θα γίνει με τις δύο σερβικές θυγατρικές. Απλώς τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει δραματικά.

Λεωνίδας Λιάμης (agronews.gr)