Από 39 λεπτά στα παραγωγικά κέντρα της Θεσσαλίας Βόρειας Ελλάδας μέχρι τα 42 λεπτά νοτιότερα τα φιξαρίσματα για την πλειοψηφία των παραγωγών, σε μια πραγματικότητα που διαμορφώνει εξόφθαλμες αντιφάσεις. Συγκεκριμένα, η διεθνής τιμή σημείωσε το 2020 τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάκαμψης από το 2010, κλείνοντας τη χρονιά σε επίπεδο 13% πάνω από το 2019.

Την ίδια στιγμή, οι συσσωρευμένες πωλήσεις της περιόδου 2020/21 είναι και αυτές βελτιωμένες στα 11.383 εκατ. δεμάτια από τα 11.228 εκατ. δεμάτια του 2019 και από τον μέσο όρο της πενταετίας που διαμορφώνεται στα 9.065 εκατ. δεμάτια. Ήδη οι πωλήσεις έχουν καλύψει το 78% των εκτιμήσεων του USDA για την υπό εξέλιξη εμπορική περίοδο και η νέα έκθεση του USDA που θα δημοσιευτεί στις 12 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα καταγράψει μια σημαντική μείωση των αποθεμάτων εκτός Κίνας.

Όλα αυτά λοιπόν δίνουν μια ώθηση στη διεθνή αγορά βάμβακος που έχει κατοχυρώσει στήριγμα στα 77,5 σεντς η λίμπρα, με τις αντιστάσεις για τα συμβόλαια Μαρτίου του 2021 στα 80 σεντς, όσο τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουνίου βρίσκονται ήδη πάνω από το επίπεδο των 80 σεντς.

Στην περίπτωση των Ελλήνων παραγωγών βάμβακος, αυτοί μετρούν δύο απανωτές χρονιές κατά τις οποίες πληρώθηκαν σε ιστορικά χαµηλές τιµές για την πρώτη ύλη που εφοδίασαν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια, µε τα φιξαρίσµατα που έκλεισαν την τελευταία εβδοµάδα του έτους να μην ξεπερνούν τα 42 σεντς η λίμπρα. Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, η τιμή του σύσπορου βρισκόταν πάνω από τα 50 σεντς.   

Σε αυτό το πλαίσιο δυναµώνουν και οι φωνές που διεκδικούν µια έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς βάµβακος, προκειµένου να µπορέσουν αφενός να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές απαιτήσεις της νέας χρονιάς, αφετέρου να παραµείνουν στην καλλιέργεια η οποία καταγράφει ήδη στρεµµατικές απώλειες από τον έντονο ανταγωνισµό από τα σιτηρά και ειδικά το σκληρό σιτάρι. Τις πρώτες εβδοµάδες του 2021 αναµένεται ότι το αίτηµα αυτό θα απασχολήσει τους επιτελείς της πλατείας Βάθη.  

Επιστρέφοντας στο διεθνές σκηνικό, το ράλι της χρηματιστηριακής τιμής αναμένεται να συνεχιστεί το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας USDA, αναµένει επί του παρόντος µια ανάκαµψη στην παγκόσµια κατανάλωση στα 114 εκατ. δεµάτια για τη φετινή παραγωγή, κατά πολλούς αναλυτές µια αρκετά αισιόδοξη προοπτική. Πάντως, η παγκόσµια παραγωγή προβλέπεται να είναι περίπου 116 εκατ. δεµάτια, ήτοι τουλάχιστον 6 εκατ. δεµάτια λιγότερα σε σχέση µε αυτά που έπεσαν στην αγορά τους προηγούµενους µήνες, όσο οι παγκόσµιες εκτάσεις φαίνεται ότι βαίνουν µειούµενες και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό οφείλεται τόσο σε προβλήµατα παραγωγής στη Λατινική Αµερική, όσο και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας ιδίως στις ΗΠΑ, µε αρκετούς παραγωγούς να αναλογίζονται στροφή προς το καλαµπόκι ή τη σόγια.

agronews.gr