Όπως ενημερώθηκα από τον Προϊστάμενο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, παρόλο που το Ε.Κ.Β.Κ. είναι στην Ελλάδα μοναδικό στο είδος του και παρόλο που οι δράσεις του έχουν την καθολική αποδοχή της κρατικής διοίκησης, των επιχειρηματιών, και των παραγωγών του κλάδου της βαμβακοπαραγωγής…

Ερώτηση για προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ Γιώργος Κωτσός.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Τα τελευταία χρόνια Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας δεν είχε την απαιτούμενη υποστήριξη από την Πολιτεία για την ομαλή λειτουργία, αλλά και για την περεταίρω ανάπτυξη του σχεδιασμού του που είναι η ισχυροποίηση του εθνικού μας προϊόντος.

Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα που απειλούν ευθέως τη συνέχιση των έργων και την ίδια τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα:

• Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα που θέτουν σε κίνδυνο το Εργαστήριο και το προσωπικό.

• Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένου, αλλά και βοηθητικού προσωπικού, ανάλογου των πολλών ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση στο Ε.Κ.Β.Κ..

• Η μη εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου υπάγεται το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας (Συνεδρίαση 25η/25-10-13 Αρ. Θέματος 25) για τις αρμοδιότητες του Προϊσταμένου, αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή συνέχιση της σημαντικής δραστηριότητάς του, τη γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων και έκδοση αποτελεσμάτων που ζητούν οι συνεργαζόμενες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για την ενίσχυση του Ε.Κ.Β.Κ. με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό και για την αποκατάσταση των ζημιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του;

2. Πότε και με ποιόν τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Δ.Σ. του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» (επισυνάπτεται), για τις αρμοδιότητες του προϊσταμένου του Ε.Κ.Β.Κ. η οποία σχετίζεται με την ΚΥΑ ίδρυσής του;».

Ζ.Η.