Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και στα γραφεία της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, συνεδρίασε το Σάββατο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, μετά την συγκρότηση του σε σώμα, στην οποία συμμετείχε και το Εποπτικό Συμβούλιο αυτής.Ιδιαίτερα συμβολική χαρακτηρίστηκε από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και πρόεδρο του Συνδέσμου, η επιλογή του Θεσσαλικού χώρου, ως τόπος για την πρώτη συνεδρίαση της Διοίκησης της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε, προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της Χώρας και σηματοδοτεί την προσπάθεια που θα καταβληθεί εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου για την επίλυσή τους.

Ο Νικήτας Πρίντζος, Αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ ,αφού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : «Οι αγρότες ζούνε με ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους. Η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Αναπτυξής και πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές για τον αγροτικό κόσμο, υπογράμμισε πως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι επιβαρύνονται δραματικά ,ενώ πρόσθεσε ότι «η υπερφορολόγηση αναμένεται να εντείνει την ήδη αυξημένη παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, πλήττοντας σημαντικά μεταξύ άλλων τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χωράς, οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά με νόμιμο τρόπο».

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η θέση του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. είναι ότι το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναφορικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τονίστηκε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ληξιπρόθεσμα «κόκκινα δάνεια», να χάσουν τη γη τους, την περιουσία τους, τα μηχανήματά τους. Κρίνεται πως είναι αναγκαίο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα δάνεια αυτά, και ιδίως για εκείνα που έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που συνολικά υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε πως στον σύνδεσμο δεν υπάρχει καμία απολύτως κομματική ταυτότητα και άπαντες ενεργούν για το καλό του αγροτικού κόσμου.

thessaliatv.gr