Τροπολογία που θα προωθήσει στο Υπουργείο και στα πολικά κόμματα, επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), με σκοπό να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος προέδρων και μελών συνεταιριστικών οργανώσεων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από τον Βόλο ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός. Σε συνάντηση που έγινε το πρωί στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΕΒΟΛ, μετά από πρόσκληση του προέδρου του κ. Νικήτα Πρίντζου, συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων συνεταιριστικών οργανώσεων που τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης ή βρίσκονται σε προβληματική λειτουργία.

Νικήτας Πρίντζος: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους

Σε δηλώσεις του ο κ. Πρίντζος απέδωσε τα προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων στη μεγάλη κρίση που διέρχεται η χώρα και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν φέρουν ευθύνη οι διοικήσεις.

«Οι συνάδελφοί μας, χωρίς να φταίνε, υφίστανται διώξεις, ποινές ή βρίσκονται σε απόγνωση και θα έχουμε άσχημα επακόλουθα. Μιλάμε για συναδέλφους που δεν έχουν καμία ευθύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τους βοηθήσουμε. Να καταλάβει η πολιτεία ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να δώσει λύση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Αλέξανδρος Κοντός εξήγησε πως η πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση ανήκει στον κ. Πρίντζο και τόνισε πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί για τη ΣΑΣΟΕΕ “ζήτημα ηθικής τάξης και δικαίου”.

«Διώκονται άνθρωποι που κατά τεκμήριο είναι αθώοι, που οι διαχειριστικοί έλεγχοι έδειξαν ότι δεν έβαλαν το χέρι στο μέλι. Πρόκειται για οικογένειες που διαλύονται πραγματικά, η υγεία τους έχει πλέον σοβαρά προβλήματα. Έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλες ποινές γιατί οι οργανώσεις, πολλές εκ των οποίων ήταν σε εκκαθάριση, οφείλουν ποσά στο ΙΚΑ, σε αγροτικά ταμεία και στο δημόσιο» δήλωσε ο κ. Κοντός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ζητά ο Σύνδεσμος είναι νομοθετική ρύθμιση των διώξεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και παράλληλα να διευκολυνθούν οι εκκαθαρίσεις και να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.

«Αθώοι άνθρωποι πρέπει πάση θυσία να σταματήσουν να διώκονται» τόνισε ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο να λυθεί το πρόβλημα, ο κ.Κοντός εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι υπήρξε διάταξη που έλεγε ότι αναστέλλονται οι διώξεις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις, αλλά αποσύρθηκε.

«Εμείς θα διαμορφώσουμε τη νέα τροπολογία, θα την καταθέσουμε στο Υπουργείο και στα κόμματα και ζητούμε να “τρέξουν”, διότι ήδη “τρέχουν” δικαστήρια και εφετεία. Θα κινηθούμε και πολιτικά και νομικά. Η νομική υπηρεσία της ΣΑΣΟΕE θα διαμορφώσει τη σχετική τροπολογία.