Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο νομό Τρικάλων, και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελληνοκάστρου μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων και του Δήμου Μετεώρων.

Ο σταθμός θα καλύψει επιφάνεια γης 5.930 στρεμμάτων, ελάχιστα χιλιόμετρα από τους βράχους των Μετεώρων, και θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MWp. Πρόκειται για επένδυση της εταιρείας DAMCO ENERGY με τον συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 29/09/2023 από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές πρόκειται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκές επιφάνειες, αντιστροφείς στοιχειοσειράς, 90 οικίσκοι ανύψωσης τάσης και διασύνδεσης κι ένας κεντρικός οικίσκος ελέγχου.

Σε ότι αφορά τα συνοδά έργα αποτελούνται από εσωτερικές διασυνδέσεις και υπόγεια εξωτερική διασύνδεση ΜΤ 33 kV, μήκους 11,15 km, για την ηλεκτρική διασύνδεση του σταθμού με το ΕΣΜΗΕ, και νέο ΚΥΤ 33/400 kV, το οποίο θα διασυνδεθεί με την υφιστάμενη εναέρια γραμμή 400kV «ΚΥΤ Καρδιάς – ΚΥΤ Τρικάλων», που διέρχεται στα όρια του γηπέδου εγκατάστασης.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr