Νέο ρεκόρ σημειώθηκε στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη, με τις πωλήσεις να επταπλασιάζονται σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, σε μια αγορά που παραμένει μικρή σε μέγεθος, αλλά δείχνει να αλλάζει γρήγορα με το πρόγραμμα επιδοτήσεων που ξεκίνησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η έλευση του πράσινου αυτοκινήτου δίνει και μια διαφορετική νότα και στην αγορά εργασίας του χώρου, καθώς η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία Tesla συνεχίζει να αναζητά στελέχη στην Αθήνα.

Τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα 72 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 620%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν πωλήθηκαν μόλις 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πλέον, η ελληνική αγορά στο 9μηνο έχει φθάσει στις 292 πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σημειώνοντας αύξηση 92,1%, συγκριτικά με τα 152 ηλεκτρικά που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Στην Ελλάδα, η Peugeot (e-208) οδηγεί την «κούρσα» για την πρωτιά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και ακολουθεί μετά η BMW (i3) και η Skoda (Citigo-e iV). Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, βάζοντας την Ελλάδα στην ίδια πορεία με την υπόλοιπη Ευρώπη, έστω και καθυστερημένα. Με επιδότηση που φθάνει μέχρι και 6.000 ευρώ, υψηλή παραμένει η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στο πρόγραμμα με τις αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων να ανέρχονται σε πάνω από 6.500.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα ηλεκτρικά ποδήλατα συνεχίζουν να κρατούν τα ηνία του προγράμματος, με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη σχετική πλατφόρμα να ξεπερνάνε τις 5.000. Για το 9μήνο, η νεοαφιχθείσα Tesla σημείωσε 6 πωλήσεις αυτοκινήτων, καταλάβοντας την έκτη θέση στην κατάταξη πωλήσεων. Προσβλέποντας στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, η Tesla άνοιξε πρόσφατα ένα pop up κατάστημα στο Golden Hall, δηλαδή έναν χώρο επίδειξης των μοντέλων της.

Κατάφερε, επίσης, να πετύχει μια σπάνια ευκαιρία προώθησης με την υποστήριξη του πρωθυπουργού. Κατά την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα από το  Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να μπαίνει σε ένα ηλεκτροκίνητο Tesla Model 3, αξίας περίπου 55.000 ευρώ.

Το ασυνήθιστο είναι ότι το οδήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντί για τον οδηγό του, σε μια κίνηση που, ναι μεν- όχι μόνο υποστηρίζει τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αλλά και την συγκεκριμένη εταιρεία. Εντωμεταξύ, στην Tesla έχουν ανοίξει θέσεις στον τομέα του after sales αλλά και των πωλήσεων για Έλληνες υποψηφίους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. 

Η εταιρεία αναζητεί Διευθυντή πωλήσεων (Sales & Delivery Manager) και πριν από λίγες ημέρες ανέβασε μια ακόμα αγγελία για Account Manager (Υπεύθυνο διαχείρισης λογαριασμών).

Αρμοδιότητες του εν λόγω στελέχους θα είναι οι πωλήσεις σε επιχειρηματικούς πελάτες και εταιρείες leasing από την Πολωνία. Αγγελίες που προσφέρουν σπάνιες ευκαιρίες στην πολύ δύσκολη αγορά εργασίας της χώρας, αλλά και εμπειρία σε μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου.

Στέλιος Μπούρας businessdaily.gr