Στους δέκα δήμους της χώρας που θα εγκαταστήσουν τα περισσότερα σημεία ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων περιλαμβάνονται οι θεσσαλικοί δήμοι Λάρισας και Βόλου, με 163 σημεία ο πρώτος και 144 ο δεύτερος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, 252 δήμοι (ποσοστό 93,4%) από τους συνολικά 270 που αφορούσε η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου έδωσαν το «παρών» υποβάλλοντας πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021. Με αυτές τις προτάσεις, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί Δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, διεκδικούν μέσα στο 2021 ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι δήμοι – οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022 – να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που θα εκτείνονται στο σύνολο του οδικού δικτύου, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Βάσει του προγραμματισμού, φέτος ο αριθμός των σημείων φόρτισης θα προσεγγίσει τους 2.000, το 2025 τους 12.000 και το 2030 θα φτάσει στους 25.000 φορτιστές.

H ΚΕΔΕ

Η αρμόδια για την ηλεκτροκίνηση γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, με επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, συγχαίρει το σύνολο των δημάρχων που συντόνισαν τη διαδικασία, «προωθώντας μια πράσινη πολιτική για την αστική κινητικότητα, στην κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: «Οι δήμοι της χώρας απέδειξαν για μια ακόμη φορά, ότι μπορούν να είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση "πράσινων", φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών».

Οι δήμοι με τα περισσότερα σημεία είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΙ ΣΗΜΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ 664
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 325
ΠΑΤΡΕΩΝ 214
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 174
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 164
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 163
ΒΟΛΟΥ 144
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 139
ΡΟ∆ΟΥ 115
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

112

Z.H. thessaliaeconomy.gr