Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τις επιχειρήσεις εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εξέταση και τελική έγκριση των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο, θέτει με υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ). Το πρόβλημα εντοπίζεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), με συνέπεια ενώ η πρώτη φάση που περιλαμβάνει τον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις 20 Μαρτίου 2017, για τεχνικούς λόγους δεν έχει καν ξεκινήσει. Αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος αριθμός επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες έχουν υποβληθεί ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου, να παραμένουν σε αναμονή και οι επιχειρήσεις που τις υπέβαλαν να μη γνωρίζουν πότε τελικά θα εξεταστούν για να γνωρίζουν τη τύχη τους. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση και η αβεβαιότητα που προκύπτει ως προς τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων ένταξης, επισημαίνει ο ΣΒΘΚΕ, «εγείρουν έντονες ανησυχίες στις επιχειρήσεις, καθώς οδηγούν στην αναστολή υλοποίησης κρίσιμων επενδυτικών σχεδίων». Πόσο …ήρωας πρέπει να είναι τελικά κανείς για να κάνει τον επιχειρηματία σε αυτή τη χώρα;

Περίπου 450.000 οχήματα πέρασαν τη Μεγάλη Εβδομάδα τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, με σημαντικότερες ημέρες εξόδου, ως είθισται, τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Η έξοδος εκτιμάται ότι ήταν ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (που όμως το Πάσχα συνέπεσε με την Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ημέρα αργίας ακόμα), αλλά αυξημένη σε σχέση με το 2015 (περίπου 5%).

Στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος ο οδηγός για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης νοικοκυριών στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Το επιδοτούμενο ή/και δανειοδοτούμενο σκέλος θα αφορά το 50% της δαπάνης και θα είναι συνάρτηση εισοδηματικών κριτηρίων που θα εξειδικευθούν στον οδηγό του προγράμματος, ενώ η συμμετοχή κάθε νοικοκυριού θα πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο 50% της δαπάνης. Οι ωφελούμενοι πρόκειται να προσεγγίσουν τις 40.000. Η προκήρυξη αναμένεται στο προσεχές δίμηνο και η διαδικασία της υποβολής της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στις αξιολογότερες μεσαίες ελληνικές τεχνικές εταιρείες συγκαταλέγεται η θεσσαλική «Γαντζούλας Κατασκευαστική» με αφεντικό τον Στέλιο Γαντζούλα από το Γαρδίκι Τρικάλων. Είναι από εκείνες που έβαλαν «πλάτη», ως υπεργολάβοι, στα Ολυμπιακά έργα του 2004 «ξελασπώνοντας» τους μεγάλους του κλάδου αλλά και το ελληνικό κράτος που έτρεχε να προλάβει τους αγώνες. Η εταιρεία έχασε την τελευταία στιγμή την είσοδό της στο Χρηματιστήριο , την καλή εποχή,  και μαζί την δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνά κεφάλαια. Σήμερα παλεύει να σταθεί όρθια σε ένα ρημαγμένο από κατασκευαστικά έργα τοπίο, με υποχρεώσεις 64 εκ. ευρώ, την ώρα που έχει λαμβάνειν μεγάλα ποσά από το ελληνικό δημόσιο και τη ΔΕΗ. Ύστατο καταφύγιο ο νόμος 106 (πρώην άρθρο 99) στον οποίο υπέβαλε αίτηση ένταξης για να προστατευτεί από τους πιστωτές της και να αναδιατάξει τις δυνάμεις της. Ας ευχηθούμε να τα καταφέρει.

«Το κάρο μπροστά από το άλογο», όπως λέει ο λαός, έχει βάλει η κυβέρνηση στο θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σημειώνει η Καθημερινή. Ετσι, μπορεί να εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τις κατηγορίες επαγγελματιών που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τερματικά POS, αλλά το εγχείρημα είναι στο κενό, αν δεν δημιουργηθεί το Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών. Ο επαγγελματικός λογαριασμός θα είναι αυτός που θα δηλώνει κάθε επαγγελματίας ή έμπορος, προκειμένου να βεβαιώνεται ότι οι συναλλαγές που κάνει κάποιος μέσω κάρτας ή μέσω e-banking είναι αυτές που «χτίζουν» το αφορολόγητο. Και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη...

Καλημέρα σε όλους

Κώστας Τόλης