Έμποροι και δικηγόροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της χρήσης POS από τους ίδιους! Θα μπορούσαν να προσφύγουν, ίσως, κατά της παρανοϊκής φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση σε κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία. Τουλάχιστον θα κέρδιζαν τις εντυπώσεις…

Σε καλό κλίμα οι εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος το Σάββατο στην Αγριά του Βόλου. Όλοι φάνηκε να στηρίζουν τις ελπίδες τους για λίγο φως στην άκρη του τούνελ, στις ευκαιρίες που διανοίγονται μετά την συμφωνία στο Eurogroup, αναλογιζόμενοι τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε.

Από τους ομιλητές ξεχώρισε ο Κωνσταντίνος Μπακογιάννης για την επικοινωνιακή του δεινότητα και την σαφήνεια των απόψεών του. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έδειξε να ανήκει σε μια νέα γενιά πολιτικών που αντιμετωπίζουν τα πράγματα διαφορετικά, χωρίς λαϊκισμούς και «χάιδεμα» του ακροατηρίου. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικρές αλλά από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δεν χρειαζόμαστε άλλα κομμωτήρια και σουβλατζίδικα», ήταν μία από τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία. Δύσκολο να ακούσεις τέτοιες δημόσιες απόψεις από Έλληνα πολιτικό…

Σχεδόν 15 χρόνια αναμένουν τα Θεσσαλικά ΚΤΕΛ, μαζί με τα υπόλοιπα όλης της χώρας, την δημιουργία του περίφημου νέου Σύγχρονου Τερματικού Σταθμού στην περιοχή του Ελαιώνα στην Αθήνα. Και απ΄ ότι φαίνεται θα περιμένουν πολύ μέχρι να μετεγκατασταθούν σε έναν λειτουργικό και αξιοπρεπή χώρο που να συνδέεται με τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφορών της πρωτεύουσας διευκολύνοντας τις μετακινήσεις όσων καταφθάνουν από την επαρχία. Τριτοκοσμική κατάσταση την οποία οι ξένοι τουρίστες αντιλαμβάνονται πλήρως μόλις επισκεφτούν τις τουαλέτες στα ΚΤΕΛ της Λιοσίων...

Η Τρίτη κατά σειρά τοπική αλυσίδα Καφέ από τη Λάρισα, μετά τα Μikel και τα Bruno, έβαλε πλώρη για την Αθήνα. Πρόκειται για τα DeTox τα οποία φιλοδοξούν να ανοίξουν σειρά καταστημάτων ανά την Ελλάδα. Το επόμενο βήμα για τη Λάρισα θα ήταν ίσως η καλλιέργεια του …καφέ. Να δούμε καφεόδενδρα στο Μακρυχώρι και τους Γόνους…

Η κυπριακή περιπέτεια ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την υποβάθμιση της οικονομίας της ενώ το καλοκαίρι του 2012 αιτήθηκε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στο τέλος του 2012, σημειώνει η Καθημερινή, συμφώνησε με την τρόικα μνημόνιο με σκληρά μέτρα (μειώσεις μισθών, κοινωνικών παροχών, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) Η κρίση κορυφώθηκε την άνοιξη του 2013 καθώς το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων προκάλεσε δυσθεώρητες ζημιές στις κυπριακές τράπεζες με τελικό αποτέλεσμα το «κούρεμα» των καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) και την επιβολή capital controls.

Σήμερα, περίπου 4 χρόνια μετά, οι πάντες στην Κύπρο, από στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων μέχρι οδηγοί ταξί και υπάλληλοι ξενοδοχείων, αποπνέουν αέρα αισιοδοξίας. Η κρίση μας πείσμωσε, αναφέρουν, κατεβάσαμε το κεφάλι, σηκώσαμε τα μανίκια, δουλέψαμε περισσότερο με λιγότερα χρήματα, και τα καταφέραμε. Εύγε σε εκείνους, κρίμα σε εμάς, είμαστε άξιοι της τύχης μας…

Καλημέρα σε όλους

Κώστας Τόλης