Ρεκόρ εσόδων από την φετινή τουριστική σεζόν αναμένει η Θεσσαλία. Τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από την τουριστική «ατμομηχανή» που είναι η Μαγνησία και οι Σποράδες, εμφανίζονται άκρως ενθαρρυντικά. Οι tour Operators έχουν ήδη σπεύσει να κάνουν σημαντικές κρατήσεις για τους πελάτες τους, καθώς τα προβλήματα στην γειτονική Τουρκία αλλά και στην Βόρεια Αφρική μας φέρνουν σωρηδόν κόσμο για διακοπές. Ένα επιπλέον στοιχείο που διαφοροποιεί την φετινή χρονιά από την περσινή είναι και η ανάληψη του αεροδρομίου της Σκιάθου από την Fraport. Οι αεροπορικές αφίξεις στο νησί του Παπαδιαμάντη αναμένεται να …απογειωθούν, με ευεργετικές συνέπειες για την οικονομία και των υπόλοιπων γειτονικών προορισμών όπως είναι η Σκόπελος και η Αλόννησος.

Ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην εστίαση αποσπούν τα σούπερ μάρκετ από τα παραδοσιακά καταστήματα. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργεί το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Ειδών (ΙΕΛΚΑ) τα σούπερ μάρκετ κατέχουν αρκετά μεγάλο μερίδιο: 41% στην περίπτωση των έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων, 37% στην κατηγορία των έτοιμων κρύων γευμάτων (σαλάτες, σάντουιτς κ.ά.), 12% σε τυρόπιτες, κρουασάν, κουλούρια. 

Ωστόσο τα βρίσκουν σκούρα έναντι των κρεοπωλείων και των φούρνων. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το 49% των καταναλωτών αγοράζει κρέας από το κρεοπωλείο, ενώ από το σούπερ μάρκετ το 36%. Επιπλέον, φρέσκο ψωμί από το σούπερ μάρκετ αγοράζει μόλις ένας στους έξι καταναλωτές, ενώ αντιθέτως είναι εξαιρετικά υψηλά τα μερίδια του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας, όπως στο ψωμί τοστ (88%), πίτες (32%), παξιμάδια - φρυγανιές (75%), κουλούρια (38%). Συνολικά η αγορά της εστίασης και δη των έτοιμων γευμάτων υπολογίζεται σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ. 

Αρκετά σαφής για τις προτιμήσεις του όσον αφορά το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής τράπεζας Πιερίας Νίκος Μηλιώτης, μιλώντας στην ιστοσελίδα reporter.gr: «H θεαματική είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στο χώρο δημιουργεί ένα αίσθημα «ευχάριστης αναμονής» για την ανάπτυξη συνεργειών, δεδομένου ότι οι Συνεταιριστικές έχουν ίδιο μηχανογραφικό και παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους». Πως αλλιώς να το πει ο άνθρωπος στον Σάλλα; Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε;..

Είναι το εφιαλτικότερο σενάριο αλλά τείνει να γίνει πραγματικότητα. «Ολοένα και περισσότερες είναι οι ενδείξεις ότι, ενόψει μακράς διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση κινείται στη λογική διασφάλισης των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου μέσω δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και άντλησης εσόδων και ρευστότητας από κάθε διαθέσιμη πηγή», σημειώνει η Καθημερινή. Με την επιλογή αυτή, όμως, στραγγίζει η αγορά και «υποθηκεύεται» η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Το κρίσιμο σημείο είναι ο Ιούλιος, οπότε και το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα και τόκους. Γι’ αυτό και ο Ιούνιος θεωρείται ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα περιθώρια, δεν αποκλείεται το Δημόσιο να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και χωρίς τη δόση. Για τους υπόλοιπους, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και θα πληρώσουν το τίμημα, ποιος νοιάζεται…

Καλημέρα σε όλους

Κώστας Τόλης