Η Τεργέστη είναι μια μεσαία Ιταλική πόλη όπου εδρεύουν μεγάλες δυνάμεις εμπορίας καφέ σε κόκκους, όπως η Illy, χωρίς πάντως οι ίδιες να καλλιεργούν ούτε ένα δένδρο παραγωγής καφέ όπως και ολόκληρη η Ιταλία άλλωστε.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη Λάρισα στον σερβιριζόμενο καφέ, όπου ξεπηδούν η μία πίσω από άλλη τοπικές αλυσίδες Καφέ, οι οποίες εξαπλώνονται γρήγορα και μάλιστα σπάνε τα ελληνικά σύνορα.

Την αρχή έκανε το Mikel το 2007, ακολούθησε λίγο αργότερα το Bruno, και τώρα παίρνει σειρά το De- Tox, χωρίς να ξεχνάμε πάντως και τα Sicily, μια μικρή εταιρεία της Λάρισας που έχει ήδη πέντε σημεία.

Η De - Tox είναι η νεώτερη τοπική αλυσίδα με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, η οποία αριθμεί ήδη 11 καταστήματα. Από αυτά τα 8 λειτουργούν στη Λάρισα, όπου η έδρα της επιχείρησης, και ακολουθούν από ένα σε Βόλο, Ιωάννινα και Κατερίνη.

Φαίνεται όμως ότι τα σχέδιά της είναι μεγαλεπήβολα. Ετοιμάζεται ήδη για την Αθήνα όπου σύντομα ανοίγει το πρώτο μαγαζί το οποίο θα λειτουργεί στην λεωφόρο Μεσογείων 123.

Η είδηση όμως είναι άλλη. Η De-Tox θα κάνει την πρώτη της απόπειρα στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό μια βαλκανική πόλη και συγκεκριμένα το Βελιγράδι! Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές αλλά η ίδρυση καταστήματος στην πρωτεύουσα της Σερβίας ανακοινώθηκε επίσημα από την Θεσσαλική εταιρεία.

Το έχουμε ξαναπεί, το επόμενο βήμα στις τοπικές μπίζνες γύρω από τον καφέ, είναι να δούμε να καλλιεργούνται τα ..πρώτα καφεόδενδρα στον θεσσαλικό κάμπο. Έστω και χωρίς επιδότηση...

Κώστας Τόλης