Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times σημειώνει ότι η Ελλάδα θέλει να ορίσει την επενδυτική τράπεζα Rothschild ως σύμβουλο για το χρέος, μέσα στην εβδομάδα, ενώ αναφέρεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρονται να κάνουν όλες τις απαραίτητες επαφές με τα στελέχη της τράπεζας, με σκοπό η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. 

Ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς προβλέπει ότι η Rothschild θα συμβουλεύσει την Ελλάδα για κάθε πτυχή που αφορά το χρέος της, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ και την προσπάθεια για έξοδο στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν. Σύμφωνα με τους FT η επικείμενη συμφωνία με τη Rothschild θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη συμφωνία του 2012 που είχε συνάψει το ελληνικό δημόσιο με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard. Για τις υπηρεσίες που παρείχε στην Ελλάδα η Lazard έχει κερδίσει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους FT.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω κίνηση θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δείχνοντας ότι η μία πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη για μία συμφωνία.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Liberal