Τη δική της ιστορία, συνυφασμένη με τη Λάρισα, έχει η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων «Κωνσταντινίδης» που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ζαχαροπλαστικής από τις αρχές του 20ου αιώνα. 

Σήμερα η επιχείρηση διαθέτει 21 καταστήματα (Αθήνα 9, Λάρισα 6, Βόλος 3, Θεσσαλονίκη 2, Πλαταμώνας 1), απασχολεί συνολικά 200 εργαζόμενους και διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στη λεωφόρο Μεσογείων στην Αθήνα.

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια βρέθηκε στη Λάρισα, όπου ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης έστησε το πρώτο υποτυπώδες ζαχαροπλαστείο της εποχής.

Το 1925, οι δύο γιοί του Γρηγόρη, ο Λάζαρος και ο  Στέλιος Κωνσταντινίδης άνοιξαν σε μια παράγκα το πρώτο επί ελληνικού εδάφους ζαχαροπλαστείο.  Σήμερα, τα εγγόνια του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Γρηγόρης, Στέλιος και Μαρία Κωνσταντινίδη βρίσκονται στο πηδάλιο της επιχείρησης. Πρωταρχικό μέλημά τους, να μείνει αναλλοίωτη η οικογενειακή παράδοση, «παντρεύοντας» έτσι το παρελθόν, το παρών και το μέλλον μας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα για την επιχείρηση η ιστοσελίδα ellines.com, όλα τα ζαχαροπλαστεία είναι ιδιόκτητα της οικογένειας Κωνσταντινίδη, έτσι ώστε να ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει στον πελάτη καθημερινά. Ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων καθώς και έχοντας εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε ανταγωνισμό.

Προς το παρών ο όμιλος δραστηριοποιείται μόνο στην εγχώρια αγορά. Τα επόμενα βήματα θα συμπεριλάβουν μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική.

Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται στα ανοιχτά παρασκευαστήρια των καταστημάτων της εταιρίας. Τα υλικά προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς από διάφορα σημεία της χώρας. Ο όμιλος Κωνσταντινίδης  σέβεται διαχρονικά και στηρίζει τοπικούς παραγωγούς σε περιοχές όπως ο Τύρναβος και η Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι πρώτες ύλες επιλέγονται μεθοδικά και προσεκτικά από τον κύριο Γρηγόρη Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι πολύ σημαντική για την οικογένεια Κωνσταντινίδη. Δεδομένων των συνθηκών, η εταιρία κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το προσωπικό της, αλλά να προσφέρει και νέες θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως με το επαναλανσάρισμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και το ολοκαίνουργιο κατάστημα στον Άλιμο, φροντίζουν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να υπάρχει απασχόληση από τη νέα γενιά και να συμβάλει και η εταιρία με τον τρόπο της στην οικονομική ανάπτυξη  της χώρας.

Σημαντικές ημερομηνίες

1922 – Ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης μετά τη Μικρασιατική Καταστοφή βρέθηκε στη Λάρισα και έστησε το πρώτο υποτυπώδες εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.

1925 – Οι γιοί του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Λάζαρος και Στέλιος, άνοιξαν σε μια παράγκα το πρώτο επί ελληνικού εδάφους ζαχαροπλαστείο.

1932 – Εγκαινιάζεται το πρώτο μεγάλο και σύγχρονο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας με το όνομα «Κυψέλη» στη Λάρισα.

1954 – Ξεκινά η παραγωγή της εξαιρετικά επιτυχημένης συνταγής μιλφέιγ που αποτελεί το γλυκό φετίχ χιλιάδων πελατών του ζαχαροπλαστείου.

Λ.Ε.