Με μια απόφαση που θα ταράξει τα ήσυχα νερά του κλάδου της συνδρομητικής, Wind και Vodafone ετοιμάζουν από κοινού την ανάπτυξη συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας, το συντομότερο δυνατό, φέρνοντας ανατροπές και εκπλήξεις σε μια αγορά που σήμερα ουσιαστικά μοιράζεται μεταξύ Forthnet (Nova) και ΟΤΕ.

Τόσο η επιτυχία του ΟΤΕ που κατάφερε μέσα σε 5 χρόνια εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μερίδιο συνδέσεων στην αγορά με 500.000 συνδρομητές, όσο και το αδιέξοδο των προοπτικών απόκτησης της Forthnet, που συνεχίζει αυτόνομα, πιέζουν τις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να δράσουν άμεσα.  

Η συνδρομητική είναι ο πλέον υποσχόμενος κλάδος για τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας και για να μη χάσουν το τρένο, η Wind που ακόμη δεν έχει καν παρουσία και η Vodafone που διαθέτει μικρά μερίδια, στοχεύουν να αναπτυχθούν από κοινού και να δώσουν έμφαση premium τηλεοπτικό περιεχόμενο, που θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες προς τον πελάτη και να πάρουν ένα σημαντικό μερίδιο στην ανερχόμενη αυτή αγορά. Ουσιαστικά οι δύο εταιρείες ετοιμάζονται να αναπτύξουν συνέργιες και να προχωρήσουν σε κοινές επενδύσεις στο περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούν στον σχεδιασμό και στην εκμετάλλευση των δικτύων νέας γενιάς δίνοντας πρόσβαση η μία στην άλλη στα δίκτυα οπτικής ίνας που υλοποιούν, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη επανάληψη επενδύσεων στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Η κάθε εταιρεία θα διαθέτει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο, το οποίο ωστόσο θα μισθώνεται στον συνεργάτη της. Δηλαδή η Vodafone θα μισθώνει τις υποδομές της στη Wind και αντίστροφα. Μετά την πρώτη αυτή προσέγγιση οι δύο εταιρείες διερευνούν και άλλους τρόπους συνεργασίας, στη δημιουργία περιεχομένου, στις τεχνολογικές υπηρεσίες κ.α. ώστε να μοιραστούν το κόστος των επενδύσεων και να επισπεύσουν την ανάπτυξή τους.

Κάλιο αργά…

Ε.Λ.