Μια πολυσχιδής επένδυση στη Θεσσαλία που περιλαμβάνει από λιμενικές εγκαταστάσεις για εξαγωγή μαρμάρου και άλλων προϊόντων μέχρι υποδομές στον τουρισμό, φαίνεται να να κερδίζει την πολυετή "μάχη" με την γραφειοκρατία στα ελληνικά υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ Α.Ε.Ε. η οποία σχεδιάζει τις παραπάνω επενδύσεις με "ορμητήριο" την Αμαλιάπολη Μαγνησίας και υπόσχεται μέσω αυτών εισροή κεφαλαίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς και αντίστοιχων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας για "δουλειές" στη Μαγνησία ανάγεται στο μακρινό 2012 αλλά τελικά κατόρθωσε να λάβει το σύνολο των εγκρίσεων, οι οποίες είναι ....68 τον αριθμό, μόλις στις 31 Μαΐου 2017 ύστερα από ένα "σαφάρι" στη "ζούγκλα" της ελληνικής γραφειοκρατίας.  Μεγάλο μέρος των υποδομών θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή Στόμιο, στον όρμο Σούρπης του Δήμου Αλμυρού, επένδυση που αρχικά είχε βρει αντίθετους τόσο το τοπικό όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είχε ήδη γνωμοδοτήσει θετικά από το 2013, εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου στη Σούρπη.

Η ανώνυμη εταιρεία ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ (Χαριλάου Τρικούπη 13 Αθήνα) που είναι καταχωρημένη στο ΓΕΜΗ ως  "ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ" -χωρίς ιδιαίτερη οικονομική δραστηριότητα προφανώς εν αναμονή της αδειοδότησης των σχεδιαζόμενων επενδύσεών της- με πρόεδρο τον Δημήτριο Δημοβέλη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιωάννη Γκρίνια, δηλώνει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει από το εξωτερικό τα απαραίτητα κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση των εξής έργων σχηματικά:

Α) Λιμενικές εγκαταστάσεις και πάρκο ανθρώπινης σύνδεσης.

Β) Λατομείο Μαρμάρου και μονάδα επεξεργασίας υπολοίπων μαρμάρου.

Γ) Μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου.

Δ) «Μαρίνα στην περιοχή της Αμαλιάπολη Μαγνησίας.

Ε) Οικιστικές και ξενοδοχειακές υποδομές υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος θέρους και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου τρία χρόνια. Για την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων λέγεται ότι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον γνωστοί ελληνικοί όμιλοι.

Λ.Ε. (thessaliaeconomy.gr)

* Η φωτογραφία είναι από αντίστοιχο λιμάνι στην Θίσβη Βοιωτίας