Πόσοι άραγε Έλληνες δικαιούνται να δηλώνουν ότι έχουν μυαλό «ξυράφι»; Ο μοναδικός που και με «πατέντα» μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο είναι ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πολίτης. Ο δημιουργός δηλαδή των πρώτων λεπίδων ξυρίσματος μιας χρήσης στον πλανήτη, ο άνθρωπος στο μεγαλείο του οποίου υποκλίθηκε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες του κόσμου. Αυτή των αδελφών Bic.

O Αναστάσιος Πολίτης, αποστασιοποιημένος σήμερα από το δημιούργημά του, σπάνια μιλάει γι' αυτό. Όλα ξεκίνησαν στην εταιρεία Βιολέξ που στις αρχές του '50 ίδρυσε ο πατέρας του. Η οικογενειακή βιοτεχνία παρήγαγε ξυριστικές λεπίδες. Παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και μελετώντας τις ανάγκες που θα προέκυπταν σύντομα από τον σύγχρονο πιεστικό τρόπο ζωής, η μικρή εταιρεία λανσάρει τις λεπίδες Astor. Επρόκειτο για μια πρώτη καινοτομία, την οποία ακολούθησε η έντονη διαφημιστική υποστήριξη του προϊόντος.

Επιχειρηματικό μυαλό ο Αναστάσιος Πολίτης, με την ένταξή του στην Βιολέξ το 1970 αποφασίζει να επενδύσει στην έρευνα. Με διπλώματα ευρεσιτεχνίας ο ίδιος κι αφού ταξίδεψε αρκετά, διαπίστωσε σύντομα ότι ο καταναλωτής δεν είχε τη δυνατότητα αγοράς μιας εύκολης στη χρήση και ταυτόχρονα φθηνής ξυριστικής μηχανής. Σύντομα λοιπόν οργανώνει προς αυτήν την κατεύθυνση τμήμα έρευνας στο εσωτερικό της εταιρείας, το οποίο δεν αργεί να αποδώσει καρπούς. Μετά από δεκάδες πειράματα, αρκετές πατέντες και πολύ κόπο, το 1974 οι κόποι του δικαιώνονται. Η Βιολέξ με τα ελάχιστα μέσα της δημιουργεί μια παγκόσμια πρωτοπορία. Τη μηχανή μιας χρήσης.

Πολύ σύντομα όμως τα νέα της καινοτομίας μαθεύονται σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι, δεν αργούν να έλθουν οι ειδήσεις και στα αυτιά της οικογένειας Bic στη Γαλλία. Τα αδέλφια Bic έρχονται στην Ελλάδα, γνωρίζουν από κοντά τον ... εφευρέτη και φυσικά να του προσφέρουν γη και ύδωρ. Προτείνουν συνεργασία με την εταιρεία τους Societe Bic με στόχο την περαιτέρω διεθνοποίηση του brand. Έτσι, σε μια κοινή πορεία η Bic Βιολέξ ΑΕ στις δεκαετίες του '70 και του '80 άλλαξε την παγκόσμια αγορά λεπίδας.

Όπως όμως καθετί ωραίο, τελειώνει κάποτε, έτσι και η σχέση των δύο συμβαλλόμενων μερών οδηγήθηκε στη λήξη της. Το 1998 η Societe Bic εξαγοράζει το σύνολο των μετοχών της οικογένειας Πολίτη η οποία από καιρό είχε προχωρήσει σε νέα επενδυτικά ενδιαφέροντα. Ο Αναστάσιος Πολίτης από το '80 ξεκινά το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα. Είναι η εταιρεία Eltrak η οποία ιδρύθηκε το 1982, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία για την χώρα μας της Caterpillar και των μηχανών Diesel. Η εισαγωγή το 1991 της τελευταίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο επισπεύδει τις διαδικασίες αποχώρησής του από την Bic Βιολέξ. Σήμερα, ο Αναστάσιος Πολίτης μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Ελβετίας, έχοντας εγκαταλήψει τις ευρεσιτεχνίες του.

 protothema.gr