Η άφιξη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έφτασε την περασμένη Τρίτη στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με ιδιωτικό αεροσκάφος, δεν ήταν μόνο για διακοπές. Εξάλλου έμεινε στο νησί μόνο για δύο ημέρες.

Οι πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, από διοικητικές πηγές του νησιού, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του Σαουδάραβα μεγιστάνα ο οποίος πέραν από υπουργός Άμυνας της χώρας είναι επικεφαλής της Saudi Aramco και άλλων κρατικών επιχειρήσεων, σχετίζεται με μεγάλη επένδυση στο νησί της Σκιάθου.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για το νησάκι του Τσουγκριά καθώς και άλλων εκτάσεων του νησιού που ο Σαουδάραβας θέλει να αξιοποιήσει μέσα από μια μεγάλη τουριστική επένδυση η οποία περιλαμβάνει τουριστική μονάδα πάνω στον Τσουγκριά. 

Η παραμονή του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και των επιτελών του στο νησί των Σποράδων συνοδεύτηκε από επαφές με παράγοντες της Σκιάθου αλλά και συναντήσεις με νομικούς και εκπροσώπους ξένων fund που αφίχθησαν ακριβώς για την περίσταση.

Η Τσουγκριά, που μαζί με άλλες ελληνικές βραχονησίδες πρόκειται να δημοπρατηθούν σύντομα, βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι Σκιάθου. Καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και πεύκα και διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες, με αποτέλεσμα να αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Η προσέγγιση του νησιού γίνεται με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών. Η έκτασή της είναι 1,14 τ.χλμ.. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σκιάθου.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη η τιμή εκκίνησης για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας θα καθορίζεται με μια νέα διαδικασία που θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

α) Tην τιμή βάσης, η οποία θα ορίζεται για κάθε γεωγραφική περιοχή με απόφαση του υπουργού Oικονομικών. 

β) Tο είδος της δραστηριότητας, η οποία θα αποτυπώνεται με «συντελεστές βαρύτητας» που θα μεταβάλλουν την τιμή βάσης.

γ) Tο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης.

Η παραλία της Τσουγκριάς όπου αράζουν τα καραβάκια

Ζήσης Ηρειώτης thessaliaeconomy.gr