Την ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και την αντικατάστασή του με εννεαμελές Δ.Σ που προτείνει η πλευρά των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση ψήφισε την Τετάρτη η επαναληπτική γενική συνέλευση της τεχνικής εταιρείας που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,07%. Η πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση στηρίχθηκε από το 53% των ψήφων, κυρίως μέσω της σχεδόν μαζικής στήριξης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε ψήφους μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση ορισμένων ξένων θεσμικών, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών που ήθελαν να επικρατούν οι αδερφοί Καλλιτσάντση και η πρωτοβουλία «Change4Ellaktor».

Η πλευρά των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα έχασε με μικρή διαφορά καθώς προσέλκυσε το 45,5% των ψήφων. Σημειώνεται πως υπέρ της τελευταίας πλευράς ψήφισαν και αρκετά μικρότερα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ κάποια άλλα προτίμησαν την αποχή.

Η εταιρεία μέσω της οποίας συμμετέχουν στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,12% οι αδερφοί Καλλιτσάντση, η Pemanoaro Limited, που κατέχει 49.136.167 μετοχές, είχε νωρίτερα ζητήσει ονομαστική κλήση και φανερή ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, όγδοο, θέμα της γενικής συνέλευσης. Οι τράπεζες, που ελέγχουν περί το 4% των μετοχών της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,12%, απείχαν από την ψηφοφορία της Τετάρτης γεγονός που επισημάνθηκε από την πλευρά Καλλιτσάντση.

Το διοικητικό συμβούλιο που πρότεινε η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση είναι οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (διευθύνων σύμβουλος), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αλέξης Κομνηνός, Τάκης Δουμάνογλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Κατούνας, Δέσποινα Μαρκάκη και Ιορδάνης Αϊβάζης.

Πριν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είχε δηλώσει πως «αν χάσουμε δεν θα μετέχουμε στο διοικητικό σχήμα γιατί δεν συμφωνούμε. Θα είμαστε μέτοχοι, θα φροντίζουμε για τα συμφέροντα της εταιρείας, αλλά στο βαθμό που και η άλλη πλευρά φροντίζει επαρκώς για τα συμφέροντα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ελπίζω πως και το ίδιο θα ισχύσει και από την άλλη πλευρά αν χάσει. Αν στραφεί εναντίον της εταιρείας και ανταγωνιστικά σε αυτή θεωρώ πως σπιλώνει και τη δική της φήμη καθώς είναι και αυτή συμμέτοχος στην ιστορία της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,12%. Πιστεύω πως αν κάποια από τις δύο πλευρές κινηθεί ανταγωνιστικά τότε πρέπει η άλλη να απαντήσει». Για τους εργαζόμενους είπε πως «η εταιρεία έχει συνέχεια, θα ζήσει και μετά από εμάς, ως τώρα στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της και θα σταθεί και στο μέλλον».

Τι είπαν οι δύο πλευρές

Στην αρχική του παρουσίασή του ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας είπε πως «έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και κριτική για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,12%. Προέρχεται από συγχώνευση πολλών κατασκευαστικών εταιρειών που ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις και το Δ.Σ. απαρτιζόντουσαν από μέλη των οικογενειών και θεωρούμε πως η πορεία ήταν αρκετά ικανοποιητική και για την εποχή αυτή ήταν το κατάλληλο μοντέλο διακυβέρνησης. Το 2004 φέραμε τη McKinsey και εφαρμόσαμε κατά ένα μέρος τη μελέτη. Περάσαμε αυτά τα 20 χρόνια στη λογική των συνδυασμένων οικογενειακών επιχειρήσεων και παρά τη μετοχική υπεροχή που είχα δεν επέβαλα την άποψή μου στους συνεταίρους μου, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονταν ομόφωνα. Η διοίκηση ήταν συλλογική και οι ευθύνες συλλογικές σε επίπεδο μητρικής. Η μητρική ήταν ανίσχυρη γιατί τις θυγατρικές εταιρείες τις διοικούσαν μέτοχοι και είχαν σχεδόν πλήρη αυτοτέλεια από τη μητρική».

Πρόσθεσε πως «αυτό το μοντέλο είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Οσο περνούσε ο χρόνος και με αφορμή τις ζημίες στο εξωτερικό όπου οι αντιδράσεις του ομίλου ήταν αργές και αναποτελεσματικές. Ήταν σαφές που απαιτούνταν μια νέα δομή ώστε να αξιοποιούνται οι συνέργειες και να επιταχυνθεί η ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Στην αρχή του 2018 μου ανατέθηκε η εντολή να προχωρήσω στην αναδιοργάνωση. Προχώρησα στην πρόσληψη κατάλληλων στελεχών, συστήσαμε εσωτερική ομάδα εργασίας που απαρτίζονταν από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ομίλου και προσέλαβα την Roland Berger ώστε να μεσολαβήσει και να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των απόψεων των μετόχων».

Στόχος είναι «η μητρική να μετατραπεί από μια εταιρεία γραμματοκιβώτιο σε εταιρεία που θα καταστεί στρατηγική και λειτουργική. Να έχει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής».

Στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης όπως το προχώρησε η διοίκηση, το μοντέλο αλλαγής των διαδικασιών του ομίλου, κ.α. Κατέληξε πως μετά τη συνέλευση του 2019 η οργάνωση - στόχος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή. Μετά τον Ιούνιο του 2019 το Δ.Σ. θα απαρτίζεται από εξωτερικό διευθύνοντα σύμβουλο και ανεξάρτητα μέλη, ενώ θα δημιουργηθεί και συμβούλιο διοίκησης. Ο κ. Μπόμπολας κατέληξε πως «θεωρώ πως είναι κρίσιμο για τον όμιλο να αναλάβει κάποιος επαγγελματίας διευθύνων σύμβουλος, δεν είμαι αρχομανής. Ακολούθως και στις επιχειρηματικές μονάδες προβλέπεται απόσυρση των μετόχων από εκτελεστικές θέσεις».

Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είπε πως «δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια κίνηση στην Ελλάδα. Οταν το 1999 προχωρήσαμε στη συγχώνευση όλων μας ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο στη χώρα που θα έβαζε τη σφραγίδα του στα πιο εμβληματικά έργα και θα προχωρούσε σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα αλλά τα τελευταία χρονια είναι σαφές πως ο όμιλος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και η εικόνα που έχει στο ταμπλό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία. Φταίει η δομή του. Εμείς στην Ελληνική Τεχνοδομική είχαμε ξεκινήσει ως εργαζόμενοι και μετά γίναμε συνέταιροι, άρα δεν έγινε συγχώνευση τριών οικογενειών. Ξεκινήσαμε από αδύναμη θέση όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση εντός της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,12%».

Κατά τον κ. Καλλιτσάντση στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ομίλου «στόχος ήταν η ομοφωνία η οποία λειτούργησε στις καλές εποχές. Ολα είναι θετικά, όλα έρχονται εύκολα. Είχαμε κατακτήσει πολύ σημαντική θέση στην αγορά και είμαστε όλοι περήφανοι για το παρελθόν. Οταν ξεκίνησε η κρίση αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει. Η εταιρεία λειτουργεί σαν αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, με τις δικές της προτεραιότητες και συνεπώς δεν υπάρχει ομιλική στρατηγική, δεν εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη και το δυναμισμό που έχουμε, δημιουργούνται εσωτερικές τριβές και έχουμε φτάσει τα τελευταία δύο χρόνια να είμαστε σε ένα Δ.Σ. που είναι σε αδιέξοδο που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που είναι αναγκαίες και επείγουσες».

«Δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό απέναντι στα μέλη του Δ.Σ., απλώς δεν λειτουργούμε.

Ζητάμε από τη Γ.Σ. να εκλέξει ένα νέο Δ.Σ που θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και θα δώσει τον όμιλο τη θέση που του αξίζει. Η νέα σύνθεση είναι αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής διαδικασίας επιλογής που δεν την κάναμε μόνοι μας. Τα περισσότερα από τα μέλη του τα έχουμε δει δύο φορές. Επιλέξαμε όμως προσεκτικά ένα ένα τα πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία σε τομείς κρίσιμους για να κάνουμε την αλλαγή. Θα αλληλοσυμπληρώνονται ισχυροποιώντας το διοικητικό αποτέλεσμα».

«Άκουσα αντίλογο πως οι άνθρωποι αυτοί, το προτεινόμενο Δ.Σ., δεν προέρχονται από το χώρο της κατασκευής. Μα δεν πρέπει να προέρχονται από αυτό το χώρο. Χρειαζόμαστε Δ.Σ. και όχι διευθυντές εκτελεστικών μονάδων γιατί μιλάμε για όμιλο με τζίρο 2 δισ. και δραστηριότητα σε 26 χώρες. Δύο μηχανικοί φτάνουν. Αποδείχθηκε ιστορικά πως αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει με αυτές τις συνθήκες. Χρειαζόμαστε επαγγελματίες που να ξέρουν από διοίκηση. Τέτοιους ψάξαμε, βρήκαμε τους καλύτερους και αυτούς προτείνουμε. Προτείνουμε και μια τελείως διαφορετική και προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα σύνθεση της ομάδας. Είμαστε ανοικτοί να βελτιώσουμε και άλλο τη σύνθεση».

«Πρώτη προτεραιότητα την εγκαθίδρυση θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης. Τα τελευταία βρεθήκαμε σοβαρά εκτεθειμένοι λόγω ζητημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης και θεσμικών. Η εικόνα μας στην αγορά και την κοινωνία στιγματίζεται από αστοχίες που συνδέονται ευθέως με την απουσία εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε επίπεδο οργανωτικό παράλληλη προτεραιότητα είναι η αναδιάταξη της οργανωτικής και διοικητικής δομής του ομίλου. Αυτά που προτείνουμε πράγματα απλά, πρακτικά, και δεν πρέπει να δημιουργούμε ανησυχία σε κανέναν. Η εταιρεία δεν έχει CFO, κάτι αδιανόητο για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε 26 χώρες του κόσμου και συναλλάσσεται σε οκτώ νομίσματα.

Ξεκινήσαμε εργαζόμενοι στα εργοτάξια πριν τελειώσουμε το Πολυτεχνείο και εγώ και ο Δημήτρης (σ.σ. Καλλιτσάντσης), δεν κληρονομήσαμε μια εταιρεία. Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε σε μια εταιρεία με σαφείς δομές όπου η αξιοκρατία ήταν η ύψιστη αρχή. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να μας δώσετε την ευχέρεια να προσπαθήσουμε και σας δηλώνουμε πως θα κάνουμε το παν για να το πετύχουμε».

Πρόσθεσε πως «μια τέτοια διαδικασία θα καταφέρει να απεγκλωβίσει δυνάμεις, ανθρώπους ικανότητες που υπάρχουν στον όμιλο. Τρίτη προτεραιότητα η αναδιάρθρωση των νομικών προσώπων και οι αλλαγές στην κοστολογική βάση του ομίλου. Απλά και μόνο από ενοποίηση νομικών προσώπων θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 12 εκατ. ευρώ. Θα οδηγήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού, στην αξιοποίηση κεφαλαίων που υπάρχουν και λιμνάζουν, μείωση του κόστους, κ.α.

«Η κατασκευή ήταν και θα παραμείνει βασικός κορμός του ομίλου. Αλλά με την κατασκευαστική δραστηριότητα να συρρικνώνεται και τη διεθνή δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ να είναι ζημιογόνα πρέπει να βρεθεί αντίβαρο. Αναδιοργάνωση ΑΚΤΩΡ ώστε να καταστεί κερδοφόρος και στο εξωτερικό. Προτεραιότητα στις αγορές που έχουμε ισχυρή παρουσία όπως Ρουμανία, Μέση Ανατολή, Σερβία, κλπ. Θα εστιάσουμε σε έργα που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου, όπως συντήρηση και λειτουργία οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, μεγάλων εγκαταστάσεων, κλπ. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε έργα που είμαστε πρωτοπόροι σε σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί, κ.α.

Θεωρούμε ένα τζίρο άνω του 1 δισεκατ. Ευρώ από την κατασκευή απολύτως ρεαλιστικό και κερδοφορία 3,5% που μπορούμε να την πετύχουμε σύντομα. Θα υπάρξει ενίσχυση παρουσίας στις παραχωρήσεις, στο περιβάλλον και τα αιολικά. Θέλει μεγαλύτερη διεθνοποίηση και ένταξη σε έναν σφιχτό ισχυρό μηχανισμό».

«Δεν θεωρούμε πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε ξεπούλημα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου αν δεν έχει προηγουμένως διορθώσει τις αιτίες που απαιτούν έκτακτη ρευστότητα. Το να πετάμε χρήματα για να καλύψουμε κενά χρηματοδοτικά δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η ΕΛΛΤΕΧ Άνεμος είναι σαφές πως θα έχει ΕΒΙΤΔΑ της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία δεν έχει πιάσει το στόχο και είναι λάθος η πώληση με τις σημερινές αποτιμήσεις. Στο νέο πλαίσιο των ΑΠΕ οι όροι είναι διαφανείς και ξεκάθαροι και η εταιρεία δεν το φοβάται, μπορεί να σταθεί».

Αναγνωρίζω πόσο επώδυνη ήταν αυτή η διαδικασία. Την ξεκινήσαμε προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Την κίνηση αυτή έπρεπε να την είχαμε κάνει νωρίτερα και να απεγκλωβίσουμε την εταιρεία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία δύο χρόνια. Τον τελικό λόγο τον έχουν οι μέτοχοι, όχι οι μεγαλομέτοχοι, όλοι οι μέτοχοι. Η σημερινή συνέλευση είναι σημαδιακή για την ιστορία του επιχειρείν στην Ελλάδα. Σήμερα εσείς θα αποφασίσετε για το μέλλον. Η απόφασή σας θα είναι οριστική και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».

Ο κ. Καλλιτσάντσης είπε πως «επενδύσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ αγοράζοντας μετοχές της εταιρείας.Εφόσον αναλάβουμε τη διοίκηση η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,12% θα δουλέψουμε σκληρά για να επανέλθει ο όμιλος στη θέση που του αξίζει και για να κάνουμε τους ανθρώπους περήφανους που δουλεύουν σε αυτό τον όμιλο. Να επιστρέψει αξία τους μετόχους πράγμα που θα ευνοήσει ακόμα και αυτούς που διαφωνούν. Ζητούμε να μας στηρίξετε υπερψηφίζοντας την πρότασή μας. Η αποχή και το λευκό μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο την εταιρεία, σε ακυβερνησία. Οποίος προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο της εταιρείας θα βρει μπροστά του τόσο εμάς, όσο και τους μετόχους, όσο και τους 6.000 εργαζόμενους».

Σε απάντηση των προτάσεων Καλλιτσάντση, ο κ. Μπόμπολας είπε πως «προφανώς οι μέτοχοι θα αποφασίσουν» και επισήμανε πως «υπήρχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού καθώς η πρόταση της Change4Ellaktor μια ημέρα πριν λήξει η σχετική προθεσμία. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ καλά προετοιμασμένη και χρηματοδοτημένη προσπάθεια με στόχο να ανατρέψει τη διοίκηση. Ήταν δύσκολο να έρθουμε σε επαφή με όλους τους μετόχους. Θεωρώ πως αυτό το κίνημα ήταν ένα ασύμμετρο κίνημα δεδομένου πως είχαμε ήδη αποφασίσει τις οργανωτικές αλλαγές».

Ο κ. Μπόμπολας είπε πως η πρόταση της πλευράς Λ. Μπόμπολα - Δημ. Κούτρα «εστιάζει στους τομείς που έχουμε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην κατασκευή, τις παραχώρησεις και το περιβάλλον. Κυνηγάμε νέα έργα παραχωρήσεων άνω των επτά δις. ευρώ και προφανώς για να τα πάρεις οι ικανότητες στην κατασκευή είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο περιβάλλον είμαστε ηγέτες στην Ελλάδα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε διεθνώς την τεχνογνωσία μας». Προωθείται η απορρόφηση κλάδου νερών της ΑΚΤΩΡ από την ΗΛΕΚΤΩΡ με πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ και ΕΒΙΤ στα 20 εκατ. και διεθνές αποτύπωμα σε πάνω από 10 χώρες και διαχείριση άνω των 50 ολοκληρωμένων μονάδων. Προωθείται, επιπλέον και η απλοποίηση δομής με επικέντρωση στις τρεις κύριες δραστηριότητες και βλέποντας τις λοιπές συμμετοχές ως ευκαιριακές και να πωληθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Θεωρούμε πως τα νέα μέλη του δ.Σ. που προτείνουμε έχουν βιογραφικά ιδιαίτερα σημαντικά».

«Αντί να υποσχόμαστε αποτελέσματα ήδη εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης» είπε ο κ. Μπόμπολας. Πρόσθεσε πως υπάρχουν τρεις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ρευστότητας με τρία βήματα:

1. Άμεση πώληση μη κυρίως περιουσιακών στοιχείων εντός εξαμήνου (Άνεμος μπορούμε να πετύχουμε υψηλή τιμή με μια ανοικτή διάφανης διαδικασία)

2. Πώληση λοιπών μη κύριων περιουσιακών στοιχείων (REDS, Elpedison, Hellas Gold, Eldorado Gold)

3. Περαιτέρω ενέργειες άντλησης κεφαλαίων».

«Τραβούσαμε από παραχωρήσεις, παίρναμε προσωρινά δάνεια από τράπεζες για να δίνουμε λεφτά στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να καλυφθούν ζημιές 230 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στη μέση Ανατολή και αποπληρωμή 390 εκατ. που είναι συνδεδεμένη με μερίσματα Αττικής Οδού. Αν δεν συμφωνηθεί επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής τότε οι ροές δεν επαρκούν. Άρα θα απαιτηθεί πώληση μη κύριων συμμετοχής».

«Με τη ρευστοποίηση μη κύριων συμμετοχών θα μειώσουμε δανεισμό κατά 400 εκατ. και θα προσθέσουμε ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ. Αυτή η ομάδα διοίκησης γνωρίζει καλύτερα από όλους τα κενά και έχει ήδη μεριμνήσει για αλλαγές. Η αναδιοργάνωση λαμβάνει χώρα εγκαίρως, εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα στη διοίκηση χωρίς αναταραχές». «Προτείνουμε τη χρηματοδοτήσιμη ανάπτυξη, όχι την κερδοσκοπία» κατέληξε ο κ. Μπόμπολας

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Κούτρας είπε «στα πιο πολλά που ειπώθηκαν έχω ήδη απαντήσει. Κλείνω φέτος 40 χρόνια δουλειάς σε αυτό το χώρο καθώς ήμουν και επτά χρονια μελετητής. Κάποτε έπρεπε να αποχωρήσω και παρόλο που το ήθελα δε βρέθηκε όχι ο χρόνος και ο τρόπος που ικανοποιούσε πως αυτό που θα άφηνα πίσω θα ήταν αυτό που ονειρεύτηκα. Με πείραξε, όμως, τα εμφανιζόμενα μύρια - χίλια ψέματα που γεμίζουν τις φυλλάδες για να ικανοποιήσουν άλλες επιδιώξεις. Δεν θα απολογηθώ για τα ψέματα, αλλά θα απολογηθώ για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά μου στον όμιλο με 2 - 3 αριθμούς: Από το 2004 έως 2017 που εμφανίζεται ενοποιημένη η κατασκευαστική πορεία η προσφόρα μου συμποσούται σε 10,59 δις τζίρο και σε κέρδη 255 εκατ. από τις κατασκευές και 206 εκατ. ευρώ από το χρυσό. Αυτά τα νούμερα έδωσαν και δίνουν την ηγετική θέση του ομίλου στο κατασκευστικό γίγνεσθαι της χώρας».

Πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα του Λεωνίδα Μπόμπολα πηγάζει μέσα από τις ανάγκες του ομίλου για την ανανέωσή του και τη συνέχισή του. Η άλλη πρόταση δεν έχει συνεκτικότητα και οικονομική τεκμηρίωση, είναι ένα άλμα στο κενό. Αν η μετοχή δεν αντικατοπτρίζει τον όμιλο είναι εξαιτίας της ανάγκης που υπήρξε για τη χρηματοδότηση της Μέσης Ανατολής». Κατέληξε πως «εάν όμως αυτοί οι ειδήμονες που προτείνουν στους μετόχους τι να κάνουν ξεγελαστούν και δεν πουν την αλήθεια τότε δεν θα κλείσουν τα δικά τους μαγαζιά».

Όσον αφορά το θέμα του αιφνιδιασμού, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης υποστήριξε πως «είναι κωμικός ο ισχυρισμός και κανένας δεν αιφνιδιάστηκε εκτός του κυρίου Μπόμπολα. Είναι γνωστό πως υπήρξε συμφωνία αγοράς του μεριδίου της άλλης πλευράς με βασή τιμή που είχε συμφωνηθεί και με βάση την αρχή «όποιος φέρει πρώτος τα χρήματα αυτός αγοράζει». Άρα ο αιφνιδιασμός κρίνετε εσείς τι είναι», τόνισε, απευθυνόμενος προς τους μετόχους. Ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας επέμεινε πως υπήρξε μεγάλη προετοιμασία από πλευράς Καλλιτσάντση με σοβαρούς συμβούλους όπως η Rothschild και πως η δική του πλευρά δεν είχε χρόνο. Εξήγησε πως «ό,τι έχει ειπωθεί για μένα είναι πολλαπλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» και κατέληξε πως αν «είχαμε χρόνο θα είχαμε κερδίσει περισσότερους μέτοχους».

«Μέχρι τις 13 Ιουνίου δεν είχα κάνει καμία συζήτηση με κανέναν μέτοχο» ανταπάντησε ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Πρόσθεσε πως δέχονταν, ως υπεύθυνος επικοινωνίας με τους μετόχους, μηνύματα για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κ.α. «Και όμως υστερούσαμε χρονικά» επέμεινε ο κ. Μπόμπολας.

Ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, τόνισε πως «ο κ. Κούτρας ισχυρίζεται πως θέλει να διαμορφώσει την Εθνική Ελλάδος. Οι εταιρείες ανταγωνίζονται και δεν υπάρχουν ούτε εθνικές Ελλάδος ούτε τέτοια πράγματα. Και γι αυτό το λόγο πληρώνουμε το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα μπούμε ξανά στην ίδια φάση;» Κατά τον κ. Δημ. Καλλιτσάντση, «ο κ. Κούτρας ξεχνάει τις ζημίες που έφερε από τα Βαλκάνια σε απλά έργα οδοποιίας. Εχουμε υποστεί μεγαλύτερες ζημιές σε ποσοστό του τζίρου αλλά αποσιωπάται. Όντως υπήρξαν ζημιές στη Μέση Ανατολή αλλά αυτό δεν είναι το άλλοθι για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια ώστε να υπάρξει διορθωτική ενέργεια για όλα αυτά τα προβλήματα. Φτάσαμε να έχουμε έναν όμιλο στον οποίο υπάρχει η αρχή «μετά από εμένα η καταστροφή». Από τις δηλώσεις του κ. Κούτρα στον Τύπο προκύπτει πως «μετά από αυτόν η καταστροφή» Υπάρχει και άλλος κόσμο που έχει δουλέψει εδώ. Κανείς δεν έχει διεκδικήσει το μονοπώλιο. Πως αυτή η νοοτροπία συντάσσεται με αυτά που περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του κ. Μπόμπολα;»

«Εχουμε ποτέ συζητήσει σοβαρά για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Ποιο είναι το πλάνο διαδοχής; Εχει απασχολήσει κανέναν;» Πρόσθεσε. «Κατηγορούμεθα γιατί αγοράζουμε μετοχές. Αυτός που επενδύει σε αυτό που προτείνει και σε αυτό που προσφέρει είναι περίεργο και πρωτοφανές και ο άλλος που δεν καταβάλλει ούτε δεκάρα θεωρείται πως θα εξασφαλίσει το μέλλον των μετόχων. Εμείς διορθώνουμε τα λάθη μας και γι αυτό ζητάμε την εμπιστοσύνη των μετόχων» κατέληξε ο Δημ. Καλλιτσάντσης.

Ο κ. Δημήτρης Κούτρας απάντησε πως πραγματικά δοκίμασε να πάρει όλο το ποσοστό του κ. Τζιβέλη να το πάρω ολόκληρο, αλλά δεν με άφησαν οι συνεταίροι μας. Και τώρα ήθελα να πάρω, όπως πήρε η πλευρά Καλλιτσάντση, αλλά με πρόλαβαν. «Η Εθνική Ελλάδος ήταν αυτό που φτιάξαμε. Δεν εμποδίζει τον ανταγωνισμό. Δεν έχω εγώ πρόβλημα με τον ανταγωνισμό. Δεν πιστεύω πως φταίξαμε πουθενά και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε πρόστιμο για μια συμμαχία ώστε να κάνουμε τα έργα με λογικό κόστος. Τότε εγώ ήμουν πρόεδρος και ο κ. Καλλιτσάντσης διευθύνων σύμβουλος, πριν το 2012. Για τις ζημιές στα Βαλκάνια δε χρειάστηκε να βάλουμε νέα κεφάλαια».

Φώτης Κόλλιας euro2day.gr