Σημαντική εξέλιξη για μια καινοτόμα πρόταση που ξεκίνησε από τον Βόλο και αφορά την αγροτική οικονομία, αποτελεί το άνοιγμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο λόγος για την startup στον τομέα του Internet of Things και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech), που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, καπνό, φρούτα και άλλα συναφή, και ξεκίνησε από τον Βόλο.

Η εταιρεία-δημιούργημα νέων παιδιών με όραμα βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό, μέσα από συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ η εγκατάσταση της εταιρείας στην Καλιφόρνια, εκτιμάται ότι βοηθά ιδιαίτερα στο άνοιγμα προς τις αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Η εταιρεία, σύμφωνα με αφιέρωμα του epixeiro.gr, ιδρύθηκε από τρεις φίλους, τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και Διογένη Δεβλέτογλου. Η αρχική σύλληψη της ιδέας αποδίδεται στο Βασίλη Σωτηρούδα, ο οποίος είναι γεωπόνος και έμπειρος επιστήμονας τροφίμων και ειδικός στον χώρο των βιομηχανικών απεντομώσεων. Ο Σωτήρης Μπαντάς είναι διδάκτωρ ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ και τεχνολόγος με πολυετή επιχειρηματική δράση στη Silicon Valley. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του Avi Reichental, ενός διακεκριμένου επιχειρηματία και οραματιστή της τεχνολογίας από τις ΗΠΑ. O Avi Reichental βοήθησε στην εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου και στην προσέλκυση επενδυτικού κεφαλαίου.

Η ιδέα προέκυψε μετά από πολυετή εμπειρία και δραστηριότητα του συνιδρυτή Βασίλη Σωτηρούδα στο πεδίο της απεντόμωσης και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων. Μιλώντας μαζί με το Σωτήρη Μπαντά το 2014, διαπίστωσαν ότι η αναδυόμενη τεχνολογία του Internet-of-Things θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις στον χώρο αυτό, με τεράστια προοπτική στην παγκόσμια αγορά. Οι μέθοδοι αποθήκευσης, συντήρησης και απεντόμωσης δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Centaur έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα η οποία είναι προσβάσιμη από οποιοδήποτε smartphone ή tablet, και στοχεύει στην παρακολούθηση αποθηκευμένων προϊόντων. Παρέχει, για παράδειγμα, δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας απεντόμωσης σιτηρών. Καθώς αυτές οι διαδικασίες κρατούν μέρες, ο χρήστης της πλατφόρμας ενημερώνεται μέσω e mail για την επιτυχή ολοκλήρωση ή την εμφάνιση τυχόν προβλημάτων, ενώ είναι δυνατή η παρακολούθηση από μακριά, καθώς και η έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού απεντόμωσης. Μια άλλη επιμέρους εφαρμογή αφορά την παρακολούθηση θερμοκρασιών αποθήκευσης και τη διάγνωση συνθηκών αλλοίωσης που συνήθως εκδηλώνονται με αύξηση θερμοκρασίας.

Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες της Centaur είναι φτιαγμένοι για να συλλέγουν δεδομένα όπως θερμοκρασία, υγρασία και επίπεδα συγκέντρωσης αερίων. Ειδικά για την αέρια φωσφίνη, το πλέον δεδομένο εντομοκτόνο για αποθηκευμένα προϊόντα και βιομηχανικούς χώρους, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη συγκέντρωσή της αυτόματα σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια για τον άνθρωπο. Οι αισθητήρες μέσα από μια διαδικασία που αποτελεί τεχνογνωσία της Centaur, εκπέμπουν τα δεδομένα αυτά σε εξειδικευμένη πλατφόρμα στο cloud, που ανοίγει νέους δρόμους στον αγροτικό τομέα.