Η αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα διανύει το όγδοο συνεχόμενο έτος ύφεσης, με τα σημάδια σταθεροποίησης που καταγράφηκαν στα τέλη 2014 λόγω του τότε βελτιωμένου οικονομικού κλίματος να έχουν αποδειχθεί βραχύβια. Ομως υφίστανται προσδοκίες στην αγορά πως η παρατεταμένη πτωτική τάση θα ανακοπεί κάποια στιγμή κατά το 2017, δεδομένων των προβλέψεων για την καλυτέρευση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σε αυτό το μοτίβο που εκδηλώνεται το όποιο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές είτε απευθείας στην αγορά είτε στις τράπεζες στο πλαίσιο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Στον κύκλο αυτό των ενδιαφερόμενων επενδυτών εισέρχονται τώρα και τρία κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια που λειτουργούν στο πλαίσιο της στρατηγικής του Πεκίνου για οικοδόμηση δραστηριότητας που σχετίζεται με την πολιτική των νέων δρόμων του μεταξιού. Πρόκειται για τα Silk Road Fund, Wanda Group και Global Port Funds, που αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ομως τα εμπορικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα δηλαδή, είναι το κομμάτι της αγοράς που προσελκύει το χαμηλότερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η μεγάλη πλειονότητα των ξένων επενδυτικών σχημάτων που εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθετήσεων στο ελληνικό real estate εστιάζει την προσοχή της στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της NAI Hellas, το 38% των δυνητικών επενδυτών απαντά πως εξετάζει κυρίως ξενοδοχειακά και ευρύτερα τουριστικά ακίνητα. Μάλιστα το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά πως οι προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς είναι πολύ καλές, ενώ ένα 43% πιστεύει το ίδιο και για τις παραθεριστικές κατοικίες. Για εμπορικά κέντρα ενδιαφέρεται το 15% των επενδυτών και για γραφεία το 16%, ενώ για βιομηχανικά κτίρια και εκτάσεις για logistics μόλις το 1% και 9% αντίστοιχα. Στο 11% βρίσκεται το ποσοστό εκείνων των επενδυτών που τους ενδιαφέρει η ελληνική αγορά κατοικίας.

Οι έξι στους δέκα ξένους προσδιορίζουν ως χρονικό ορίζοντα της τοποθέτησής τους στην ελληνική αγορά ακινήτων διάστημα μεταξύ 5 έως 10 χρόνων, ενώ οι τρεις στους δέκα θέλουν να έχουν μεταπωλήσει τα ακίνητά τους σε ορίζοντα τριών ετών. Μόλις ένας στους δέκα κοιτά τη χώρα μακροπρόθεσμα, διακράτηση δηλαδή των ακινήτων έως και 10 με 15χρόνια. Ακόμα πάντως και με το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα επιφυλακτικό, η πλειονότητα των ξένων οίκων που ειδικεύονται στο real estate και είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική αγορά πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν σημαντικές ευκαιρίες στον μεγάλο αριθμό ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως εξετάζει αναλυτικά τέτοιες περιπτώσεις και το 35% το θεωρεί πολύ πιθανό.

Σημειώνεται πως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην τρέχουσα συγκυρία η αγορά των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως ο αριθμός των συναλλαγών είναι πολύ περιορισμένος και δεν παρέχει στην αγορά επαρκή πραγματικά δεδομένα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των αποτιμήσεων για αυτά τα ακίνητα γίνεται με μοντέλα (marked to model) παρά με βάση τα κρατούντα στην αγορά (marked to market), πραγματικότητα που αυξάνει περαιτέρω την αβεβαιότητα των επενδυτών για τις προσφερόμενες αποδόσεις.