Ισχυρός σύμμαχος ανάπτυξης και στήριξης της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) στα χρόνια της ύφεσης αποδεικνύεται η αγορά της Ρουμανίας για τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους (Jumbo, Sarantis, Folli Follie Group, Fourlis) του λιανεμπορίου. Η χώρα των 21 εκατ. πολιτών συνδυάζει σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία έτη, την αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών, καθώς και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και λοιπά προϊόντα. Οι τέσσερις εισηγμένοι όμιλοι είχαν αντιληφθεί πολύ πρίν κορυφωθεί η εγχώρια ύφεση ότι δεν μπορούν να στηριχθούν στις πωλήσεις τους στην Ελλάδα αφού κατέρρευσε η αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή εξαιτίας της υψηλής ανεργία, της υπερφορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να προσφέρει κεφάλαια για τη δημιουργία νέων επενδύσεων και θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 η Ρουμανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ της να ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Αξίζει να σημειωθεί  ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρουμανία αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 4,8% περίπου, φθάνοντας σε αξία τα 755 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία είναι σταθερά μεταξύ των δύο πρώτων προορισμών για τις ελληνικές επενδύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περισσότερες από 6.200 εταιρίες με ελληνική συμμετοχή.

Με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο που αγγίζει τα 1,8 δις ευρώ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρουμανία. Η πιό πρόσφατη είδηση για τους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία αφορά τον όμιλο παιχνιδιών Jumbo που επεκτείνει άμεσα την παρουσία του στη ρουμανική αγορά. Μετά την παρθενική του είσοδο στη Ρουμανία το φθινόπωρο του 2013,η διοίκηση αποφάσισε να δημιουργήσει άλλα 17 καταστήματα στη Ρουμανία, από 8 που διαθέτει σήμερα, έως και το 2022. Εως τον Ιούνιο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσουν τρία νέα ιδιόκτητα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία. Ο Όμιλος FF Group εγκαινίασε στις 26 Μαϊου του 2016 ένα ιστορικό κτίριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας (May 26, 2016) που αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς της πόλης.

Στο κτίριο περιλαμβάνεται το νέο flagship κατάστημα “Collective”, που καταλαμβάνει τρεις ορόφους, συνολικής έκτασης 1.200 m2 και εντυπωσιάζει και αυτό με την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική του.

Συνδυάζοντας το κλασικό με το minimal στοιχείο, δίνοντας έμφαση στις αμέτρητες μάρκες ρούχων που διαθέτει. Ο κλάδος λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport) του ομίλου Fourlis στις 31 Δεκεμβρίου 2016 απαριθμούσε 31 καταστήματα στη Ρουμανία έναντι 48 καταστημάτων στην Ελλάδα. Επίσης, λειτουργούν σε Ελλάδα και Ρουμανία ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ανέστης Ντόκας Businessnews.gr