Σαράντα ένα ελληνικά οινοποιεία με τουλάχιστον τρεις ετικέτες το καθένα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οινογνωσίας στη Βόρεια Αμερική, που φέτος πραγματοποιούνται σε πέντε πόλεις, στη Β.Αμερική: στο Μόντρεαλ (2 Μαΐου), το Τορόντο (4 Μαΐου) και συνεχίζονται τη Νέα Υόρκη (9 Μαΐου), το Σικάγο (11 Μαΐου) και το Χιούστον (16 Μαΐου). 

Ανάμεσά τους βρίσκονται η οινοποιία-αποσταγματοποιία «Κ.Τσιλιλής» και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε κοινό και επαγγελματίες του κλάδου, αρχικά στον Καναδά και στη συνέχεια σε επιλεγμένες πολιτείες των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού προς τον Καναδά έχουν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 66%, από το 2010 μέχρι και σήμερα –τάση, η οποία κινείται αυξητικά. Φέτος, η αύξηση είναι της τάξης του 7,5%.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) στον αμπελοοινικό τομέα, που υλοποιεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν οι επισκέπτες δοκίμασαν περισσότερα από 120 κρασιά, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη παρουσία στην αγορά του Καναδά και είναι άμεσα διαθέσιμα στο καταναλωτικό κοινό, ενώ άλλα αναζητούν τοπικό αντιπρόσωπο και διανομέα.

Οι εκδηλώσεις στο Τορόντο αποτελούσαν στην ουσία τρεις διακριτές εκδηλώσεις, οι δύο πρώτες εκ των οποίων απευθυνόταν σε επαγγελματικό μόνο κοινό και εκπροσώπους του τύπου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ανοικτή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό εκδήλωση, με συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και κατάλληλα ελληνικά και διεθνή εδέσματα.

Στις εκδηλώσεις για επαγγελματίες του χώρου προηγήθηκε σεμινάριο οινογνωσίας από τον πρώτο Καναδό Master Sommelier, John Szabo, ο οποίος διακρίνεται για τις γνώσεις και την αγάπη του στο ελληνικό κρασί.

thessaliaeconomy.gr