Με τις αρμόδιες επιτροπές των πιστωτριών τραπεζών  να ανάβουν το «πράσινο φως»  στην πρόταση της Mantis Group για την εξαγορά της «Μαλαματίνα», η διαδικασία για τον νέο κύκλο που ανοίγει για την ιστορική οινοποιία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγές κοντά στην εταιρεία αναφέρουν πως σιγά σιγά πλέον προχωράνε στο σχέδιο εξυγίανσης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προς το τέλος Οκτωβρίου, με βάση τα άρθρα 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι διεκδικητές της ιστορικής οινοποιίας ήταν επίσης οι SC – Στεφάνου, Symposium Cellars και Cavino, οι οποίες είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Αυγούστου. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η Μάντης Εμπορική Α.Ε., θεσσαλών επιχειρηματιών από τα Τρίκαλα, η οποία θεωρείται από τους κορυφαίους διανομείς αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα με πολύ γνωστά σήματα στο χαρτοφυλάκιό της, όπως η Red Bull, το Hawaiian Tropic, Energizer κ.α.

Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται μεταξύ 17-20 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τις απαιτήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία εξαγοράς της Μαλαματίνα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί αρχικά, προκειμένου η εταιρεία να αξιοποιήσει τον τρύγο του φθινοπώρου που ξεκινάει αυτή την περίοδο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο τρύγος θα γίνει με μέρος της χρηματοδότησης που έχει δεσμευτεί να βάλει ο νέος επενδυτής στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης.

Σημειώνεται ότι η Μαλαματίνα που συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια λειτουργίας, αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της στη βάση της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες πριν από τρία χρόνια. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν η «χαριστική βολή» για την εταιρεία η οποία την περίοδο του lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της με την πτώση των πωλήσεων στη χονδρική να έχει προηγουμένως φτάσει το 80%.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο που αντιμετωπίζει η οινοποιία εξακολουθεί ακόμη και αυτή τη στιγμή να κατέχει ηγετική θέση στην αγορά ρετσίνας με μερίδιο αγοράς περί το 40%. Παράλληλα έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, περίπου το 16% των συνολικών της πωλήσεων ενώ διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ρομίνα Νικηφόρου insider.gr)