Στο στάδιο της εκτροφής πουλερικών για την κάλυψη των αναγκών, που δημιουργούνται κατά την τουριστική περίοδο, βρήκε το ξέσπασμα της πανδημίας και το lockdown τον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα. “Οι πτηνοτροφικές μονάδες και γενικά το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου είχαν ξεκινήσει την υλοποίηση του προγραμματισμού τους για την κάλυψη της ζήτησης σε κοτόπουλο για την περίοδο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου”, αναφέρει ο Θάνος Αγγελάκης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας και CEO της Αγγελάκης ΑΕ.

Το αποτέλεσμα αυτής της συγκυρίας ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, 7.000 και περισσότεροι τόνοι ελληνικού κοτόπουλου να παραμένουν αδιάθετοι. “Πέρα από το κόστος της εκτροφής, επιβαρύνονται και με το κόστος ψύξης και αποθήκευσης, ενώ αν αναλογιστεί κανείς την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο η τουριστική κίνηση να παραμείνει μειωμένη και μετά την άρση της καραντίνας, το πρόβλημα αναμένεται να γίνει μεγαλύτερο”.

Επιπλέον ο κ. Αγγελάκης υπογραμμίζει ότι ήδη οι παραγωγοί αναστέλλουν τις εκτροφές τους, ενώ εμφανίζονται έντονα φαινόμενα dumping τιμών με προϊόντα από το εξωτερικό. “Η διατήρηση του υψηλού όγκου αποθεμάτων αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές στο ελληνικό κοτόπουλο, θέτοντας σε κλυδωνισμό έναν κλάδο, που προσφέρει αυτάρκεια στην ελληνική αγορά”, αναφέρει.

Ο κλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, αξιολογεί τα προβλήματα κάθε κρίκου της αλυσίδας, μεμονωμένα αλλά και συνδυαστικά, ώστε η λύση να είναι δίκαιη και οριστική. “Ο κλάδος της πτηνοτροφίας στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ παραγωγών και μονάδων σφαγής –επεξεργασίας – διάθεσης, δημιουργώντας μία ουσιαστικά πλήρως καθετοποιημένη αλυσίδα αξίας”, τονίζει ο κ. Αγγελάκης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, διερευνώνται: • Η εξεύρεση λύσης για τη διάθεση των αποθεμάτων, που δημιουργήθηκαν λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου HORECA. Η κίνηση αυτή είναι η πλέον απαραίτητη για να αποσυμφοριστεί η αγορά και να επέλθει ισορροπία τιμών και εξομάλυνση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. • Η αναζήτηση εργαλείων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την αποζημίωση των παραγωγών και των επιχειρήσεων του κλάδου. • Αξιοποίηση των κονδυλίων, που υπάρχουν μέσω των προγραμμάτων De Minimis, για την ανακούφιση των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων. • Προστασία από το dumping τιμών, που πραγματοποιείται κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα

Συνάντηση με Βορίδη

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και εξέθεσαν τις θέσεις τους, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στον τρόπο λήψης της τελικής απόφασης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στο κλάδο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας που αποτελείται από τους: Θάνο Αγγελάκη, Κώστα Νιτσιάκο, Μαριλένα Νιτσιάκου, Ανδρέα Δημητρίου, Θέμη Αμβροσιάδη, Ευάγγελο Μανολόπουλο και Δημήτρη Πετανίδη.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγγελάκης, η εμφάνιση της πανδημίας δεν αλλάζει τους στόχους της ΕΔΟΠτ. “Κύριος στόχος για την Διεπαγγελματική παραμένει η ανάδειξη της ανωτερότητας του ελληνικού κοτόπουλου στην εγχώρια αγορά, καθώς και η συντονισμένη προώθησή του στις διεθνείς αγορές με τρόπο επαγγελματικό, που θα εμπνέει αξιοπιστία σε πελάτες και καταναλωτές. Για να γίνει αυτό, επιβάλλεται να προστατευθεί το ελληνικό προϊόν από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, που οι συνθήκες στις αγορές είναι ρευστές”.

Στέλλα Αυγουστάκη BnB