Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές, που άφησαν οι καταστροφικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και των επιχειρήσεων παραγωγής ενδυμάτων, ο κλάδος στη Λάρισα ανασυντάσσεται! Πιθανόν, για όσους έχουν ζήσει τις συνέπειες της καταστροφής του, αυτή η είδηση να φαίνεται περισσότερο ως ανέκδοτο. Όμως, ένα πυρήνας Λαρισαίων επιχειρηματιών του κλάδου, στοχεύει να τον αναγεννήσει από τις στάχτες του και μάλιστα έχοντας στη φαρέτρα της το όπλο της τεχνογνωσίας και τα πρώτα ευοίωνα μηνύματα νέων προοπτικών, που ανατέλλουν εν έτη 2018.

Ο λόγος για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών Ετοίμου Ενδύματος Θεσσαλίας, που πραγματοποίησε, μετά από πολλά χρόνια, γενική συνέλευση των μελών του, στα γραφεία του στη Λάρισα, με θέματα: τις εξελίξεις στον κλάδο, τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου σε τοπικό επίπεδο, καθορισμός προτεραιοτήτων επόμενης περιόδου, παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του και τροποποίηση του καταστατικού του.

«Ο κλάδος επανακάμπτει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» ειπώθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Παναγιώτη Σβώλο, ενώ τονίστηκε επίσης πως: « Η Λάρισα έχει τις προϋποθέσεις μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει τον τρίτο παραγωγικό πόλο της χώρας μας στο ένδυμα. Διαθέτει ζωντανές επιχειρήσεις, τεχνογνωσία και γεωγραφικές δυνατότητες».

Τι άλλαξε; Ποια είναι η εικόνα του κλάδου σήμερα; Ποιες είναι οι προοπτικές; Ποια είναι η κατάσταση του κλάδου στη Λάρισα και στη Θεσσαλία γενικότερα; Ποια είναι τα σχέδια του Συνδέσμου Βιοτεχνών Ετοίμου Ενδύματος Θεσσαλίας;

Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν κατά τη συνέλευση του Συνδέσμου, από τον πρόεδρό του κ. Παναγιώτη  Σβώλο και από τον γενικό διευθυντή και σύμβουλο διοίκησης του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Κολοβό. Αναλυτικότερα, οι ίδιοι καταθέτουν τα εξής:

Αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή ενδυμάτων στην Ελλάδα

Αναφερόμενοι στην ταυτότητα του κλάδου σήμερα, δηλώνουν πως εμφανίζεται σταθεροποιημένος και επισημαίνουν ειδικότερα: «Υπάρχει σταθερή κερδοφορία στις επιχειρήσεις του κλάδου με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης κατασκευάζουν σήμερα τα προϊόντα τους σε σημαντικό βαθμό σε Σκόπια – Βουλγαρία (φασόν) και δευτερευόντως σε Ρουμανία – Αλβανία.

Ο αριθμός των ελληνικών παραγωγικών μονάδων (κατασκευαστικών επιχειρήσεων) είναι μικρός και εμφανίζει  χαρακτηριστικά αποεπένδυσης στον παραγωγικό της εξοπλισμό.

Παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για την παραγωγή ενδυμάτων στην Ελληνική Επικράτεια από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τόσο για τη στήριξη της εσωτερικής ζήτησης όσο και των εξαγωγών.  

Οι συνθήκες κατάρρευσης που παρουσίαζε ο κλάδος κατά την προηγούμενη δεκαετία δημιούργησαν σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως στον χώρο της παραγωγής (fashion production) καθώς και σημαντικές ελλείψεις σε συμπληρωματικούς / υποστηρικτικούς κλάδους».

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

«Παρά την τεράστια κρίση, ο κλάδος εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα. Οι δυναμικές Θεσσαλικές επιχειρήσεις παράγουν εκτός περιοχής (κυρίως Βαλκάνια)», υποστήριξαν.

Συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλία δήλωσαν: «Οι οργανωμένες παραγωγικές μονάδες στην κατασκευή ενδυμάτων με έδρα τη Θεσσαλία είναι λίγες και μικρές σε μέγεθος. Η τοπική ζήτηση καλύπτεται κυρίως από απόσταση και δευτερευόντως από μικρά συνεργεία (οικογενειακής βάσης). 

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική τοπική παρουσία σε εξειδικευμένα αντικείμενα  σε επίπεδο χώρας ( π.χ. σεντόνια, τζίν κλπ). Υπάρχει σημαντική έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό στον χώρο της παραγωγής (fashion production) και μεγάλες ελλείψεις σε συμπληρωματικούς / υποστηρικτικούς κλάδους».

Οι άμεσες προτεραιότητες 

Οι άμεσες προτεραιότητες του Συνδέσμου είναι οι εξής: «H υλοποίηση ενός προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης  για την ένδυση και κλωστοϋφαντουργία στη Θεσσαλία, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις που θα αφορούν στον/ην: «Παραγωγικό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων. Ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και της εμπλοκής νέων ανθρώπων και κυρίως στήριξη των νέων επιχειρηματιών δεύτερης γενιάς με εξειδικευμένες δράσεις των θεσμικών φορέων (ο τοπικός κλάδος παρουσιάζει έντονο το φαινόμενο της διαδοχής). Προσέλκυση νέων  ανθρώπων στην παραγωγική διαδικασία ( fashion production) μέσα από δράσεις κατάρτισης νέων και επανακατάρτισης του υφιστάμενου προσωπικού πάνω στις σύγχρονες ειδικότητες του κλάδου. Ενθάρρυνση της ένταξης νέων ανεξάρτητων επαγγελματιών, σχεδιαστών, πατρονίστ κλπ στην διαδικασία της ανασυγκρότησης του κλάδου».  

Σύμφωνα με τους ίδιους, η υλοποίηση όλων των παραπάνω, θα αποφέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα: 

* αύξηση της απασχόλησης σε έναν από τους πλέον εργατοβόρους κλάδους, κυρίως γυναικείων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Η αύξηση του τοπικού και περιφερειακού εισοδήματος με καθαρές εισροές σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία

Η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας  σε έναν δυναμικό και διεθνοποιημένο κλάδο.

Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση του συνδέσμου Βιοτεχνών Ετοίμου Ενδύματος Θεσσαλίας, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, η γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Καλλιόπη Τζήκα και ο υπεύθυνος ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου κ. Γ. Τσαπλές.

Λένα Κισσάβου (Ελευθερία)