Διαστάσεις χιονοστιβάδας φαίνεται να λαμβάνει το θέμα της αναβολής και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακύρωσης εκατοντάδων διοργανώσεων και εκθέσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Χάθηκαν €750 εκατ. «Μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί περίπου 750 εκατ. ευρώ διεθνώς», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του International Federation of Exhibition & Event Services (IFES), Πέτρος Θεοδωρίδης. 

Προσθέτει μάλιστα ότι «μέχρι στιγμής, είναι αδύνατον να εκτιμήσουμε τον αριθμό των εκθέσεων, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία εντός του 2020. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλειονότητα των διοργανώσεων, που ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα τον Μάρτιο, έχουν μετατεθεί για αργότερα». 

Να σημειωθεί ότι περίπου 614 εμπορικές εκθέσεις θα διεξάγονταν το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου στην Ευρώπη, ενώ περισσότερα από τρία εκατ. τ.μ. εκθεσιακών χώρων που ήταν μισθωμένα, θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα λόγω του κορωνοϊού. 

Το δύσκολο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι, μέχρι στιγμής, αρκετά ρευστή και όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων. Παράλληλα, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το συνολικό μέγεθος των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. 

Πέραν της οικονομικής διάστασης, μια ακόμη σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είναι πώς θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα όλες οι αναβληθείσες διοργανώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, μήνες που αποτελούν την πρώτη επιλογή για τους διοργανωτές. «Οι περισσότερες εκθέσεις αναβάλλονται και το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσο μέσα στο διάστημα των οκτώ εβδομάδων του Μαΐου και του Ιουνίου, θα μπορέσουν να γίνουν όλες αυτές οι διοργανώσεις, ανταποκρινόμενες παράλληλα στις προσδοκίες τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων. 

Επιπλέον, ένα ακόμη ζήτημα είναι τα διαθέσιμα καταλύματα και κατά συνέπεια εάν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθεί ο τεράστιος όγκος των εκθετών. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο Μάιος σηματοδοτεί και την έναρξη της τουριστικής σεζόν», σημειώνει ο κ. Θεοδωρίδης. 

Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας αναβλήθηκε ήδη για τις 16-18 Μαΐου η Food Expo, το Delphi Economic Forum καθώς και το Οινόραμα. 

Ματίνα Χαρκοφτάκη foudreporter