Από το Μανχάταν θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ η νέα στρατηγική της IKEA για τη δημιουργία μικρών καταστημάτων στα κέντρα των πόλεων, σε αντίθεση με τα μεγάλα «κουτιά» για τα οποία είναι γνωστή η σουηδική εταιρεία. Το νέο πλάνο επέκτασης της ΙΚΕΑ προβλέπει την δημιουργία τέτοιων καταστημάτων σε 30 μεγαλουπόλεις του κόσμου με στόχο να προσεγγίσει νεότερες ηλικίες που ζουν, δουλεύουν και μετακινούνται σχεδόν αποκλειστικά εντός των πόλεων. 

Το νέο κατάστημα «IKEA Planning Studio» που θα ανοίξει στο κέντρο του Μανχάταν την άνοιξη θα επικεντρώνεται στον εξοπλισμό μικρών σπιτιών. Στην Ευρώπη ήδη λειτουργούν δύο τέτοια καταστήματα, ένα στη Μαδρίτη και ένα στη Στοκχόλμη και θα ακολουθήσουν άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Βαρσοβία, το Τόκιο, η Σαγκάη και η Βαρκελώνη. 

Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Ingka Group, Τζέσπερ Μπρόντιν στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει κόσμο που δεν θα πήγαινε σε ένα «κλασσικό» υπερκατάστημα ΙΚΕΑ. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως τα μικρά καταστήματα θα μειώσουν τα έσοδα των μεγάλων. 

Η νέα στρατηγική «δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το πόσα καταστήματα θα έχουμε αλλά περισσότερο με το πώς διεισδύουμε στα κέντρα των πόλεων και στα σωστά σημεία», δήλωσε ο Μπρόντιν. «Είναι μια νέα δυναμική για εμάς. Μετακινούμε την ΙΚΕΑ εκεί που βρίσκονται όσοι έχουν να ξοδέψουν, αντί για να τους ζητάμε να έρθουν αυτοί σε εμάς». 

Η κερδοφορία των μικρών καταστημάτων δεν είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας, ωστόσο σύμφωνα με τον Μπρόντιν οι μελέτες τους έχουν δείξει ότι και αυτά τα καταστήματα μπορούν να γίνουν κερδοφόρα. 

Η νέα στρατηγική για την δημιουργία μικρο-καταστημάτων στα κέντρα των πόλεων δεν σημαίνει πως σταματά και η ανάπτυξη της αλυσίδας σε νέες αγορές. Αντίθετα, η IKEA σχεδιάζει να επεκταθεί σε περίπου δέκα νέες αγορές μέσα στα επόμενα χρόνια με στόχο να έχει 3 δισεκατομμύρια πιθανούς πελάτες μέχρι το 2025.  Στο επίκεντρο της επέκτασης βρίσκεται η Λατινική Αμερική. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν καταστήματα ΙΚΕΑ σε Χιλή, Κολομβία και Περού. 

Reuters