Τυροκομεία, σφαγεία και βιομηχανίες διαχείρισης σκραπ είναι οι «πρωταθλητές» στην μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη Θεσσαλία. Αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν συστήματα βιολογικού καθαρισμού, και όσες δεν διαθέτουν έχουν συμβάσεις με τρίτους για τέτοιου είδους υπηρεσίες, επιλέγουν στην πλειονότητά τους να μην τα χρησιμοποιούν λόγω κόστους.

Το αποτέλεσμα είναι να μολύνεται σοβαρά το περιβάλλον και να καταστρέφονται τα τοπικά οικοσυστήματα.

Τυρόγαλα και υπολείμματα σφαγίων έχουν βρει αρκετές φορές οι ελεγκτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας για παράδειγμα στον Ελασσονίτη ποταμό.

Συνολικά 150 βιοτεχνίες και βιομηχανίες δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία με την υποχρέωση να διαχειρίζονται ορθώς τα απόβλητά τους, αλλά όπως έδειξαν και οι περσινοί έλεγχοι, οι περισσότερες δεν το κάνουν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κωστής Νούσιος, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και προειδοποίησε με επιβολή προστίμων και ποινικών κυρώσεων όσους δε συμμορφωθούν.

«Άμεσα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα προχωρήσουν σε επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε βιολογικούς καθαρισμούς, σε ρέματα και ποταμούς για να εξακριβωθεί από την κανονικότητα ή μη των δειγμάτων η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων» τόνισε ο κ. Νούσιος.

Τα πρόστιμα σε πρώτη φάση μπορεί να φτάσουν τα 2000 ευρώ, σε δεύτερη φάση να ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι αν στην ίδια επιχείρηση μέσα στο ίδιο έτος επιβληθούν δυο φορές πρόστιμα για μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων αναστέλλεται η λειτουργία της, ενώ ταυτόχρονα ακολουθείται και η δικαστική οδός.

Μάνια Γκουσιάρη (EΡΤ)