Aνακατατάξεις και νέα δυναμική θα φέρει στην ελληνική τεχνολογική αγορά η «απόβαση» του αμερικανικού ομίλου Amazon, που αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του το Φθινόπωρο.

Ήδη, ο όμιλος προχωρά στην ίδρυση τοπικών γραφείων, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα στεγαστεί αρχικά η δραστηριότητα της που αφορά στις υπηρεσίες cloud, και εκτιμάται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία το φθινόπωρο. Στα ελληνικά γραφεία της Amazon θα απασχολούνται σε πρώτη φάση περί τα 30 άτομα.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα υπαχθεί κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία έχει την έδρα της στο Χαλάνδρι και επικεφαλής τον Tony Van den Berge, ο οποίος κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή όσον αφορά τις σχέσεις με συνεργάτες για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) στην Amazon Web Services (AWS).

Η AWS αποτελεί θυγατρική της Amazon στην παροχή λύσεων και υπηρεσιών cloud σε επιχειρήσεις και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η ελληνική εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 2,96 εκατ. ευρώ και η δραστηριότητά της θα αφορά τις δραστηριότητες της AWS, τις cloud υπηρεσίες της οποίας χρησιμοποιούν ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Η έναρξη εργασιών του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού θα δημιουργήσει νέα δυναμική στην αγορά του cloud, καθώς η πανδημία αύξησε τις ανάγκες για ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και αναμένεται να παρουσιάσει εκρηκτική ανάπτυξη το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην ελληνική αγορά cloud σήμερα σε μεγάλους πελάτες και οργανισμούς υπηρεσίες παρέχουν κυρίως η Microsoft μέσω του Azzure και η Oracle.

Ήδη, η AWS, προετοιμάζοντας το έδαφος, έχει ανακοινώσει τη λειτουργία μίας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services. Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης παρέχονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF στην χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση είχε υπάρξει και συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη της AWS, κατά την διάρκεια της οποίας είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, με έμφαση στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, ήδη εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας με φορείς του Δημοσίου. Ευρύτερα, διερευνώνται οι δυνατότητες ένταξης επιχειρήσεις και οργανισμών στις υφιστάμενες πλατφόρμες cloud της Amazon.

Παράλληλα, πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές θέλουν την Amazon να επεκτείνει και σε άλλους τομείς την παρουσία της στη χώρα μας, με κορωνίδα τη δημιουργία hub της εταιρείας για την ευρύτερη περιοχή στον Πειραιά, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και για το Θριάσιο.

Αντιόπη Σχοινά Businessdaily.gr