Οργανικό αναμένεται να είναι το αυξανόμενο μερίδιο του παραγόμενου γάλακτος, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας για τη ζήτηση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων το 2019, που εκπόνησαν ΟΟΣΑ και FAO.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, περισσότερο από το 10% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μεγαλώνουν σε βιολογικές μονάδες σε Ελλάδα, Αυστρία, Σουηδία, Λετονία και Δανία. Περίπου το 3% της γαλακτοκομικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται σήμερα από βιολογικές εκμεταλλεύσεις με σχετικά χαμηλές αποδόσεις, αλλά από μια σημαντική πριμοδότηση για το γάλα. Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, αναμένεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Η έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση για αγροδιατροφικά προϊόντα θα αυξηθεί κατά 15% σε ορίζοντα δεκαετίας, κάτι που θα καθορίσει τον αντίκτυπο του τομέα στη διαχείριση φυσικών πόρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γη, το νερό και τη βιοποικιλότητα. Αναφορικά με την Ευρώπη, η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας και θαλασσινά) αναμένεται να αυξηθεί έως το 2028, όπως και η κατανάλωση ελαίων, ενώ σταθερή θα είναι η κατανάλωση ζάχαρης και βασικών ειδών διατροφής, όπως τα δημητριακά. 

Τα ίδια στοιχεία θέλουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ιχθυοκαλλιεργειών να αυξάνονται κατά περίπου 8% την επόμενη δεκαετία, ξεπερνώντας σε αξία τα 270 δισ. δολάρια. Αυξημένο το μερίδιο της υδατοκαλλιέργειας Αυξημένα φέρεται να είναι τα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης και φυτικών ελαίων, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη τάση προς προπαρασκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Οι ανησυχίες για την υγεία και την ευημερία, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να ωθήσουν πολλές χώρες υψηλότερων εισοδημάτων προς τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τη μετάβαση από τα φυτικά έλαια στο βούτυρο. 

Η προβλεπόμενη αύξηση της ζωικής παραγωγής θα βασιστεί στην την επέκταση των αγελών, τη μεγαλύτερη χρήση ζωοτροφών και την αποτελεσματικότερη χρήση των ζωοτροφών. Λόγω των περιορισμών στην αλιεία, σχεδόν όλη η προβλεπόμενη αύξηση της προσφοράς ιχθύων και θαλασσινών θα γίνει από την υδατοκαλλιέργεια, ωθώντας το μερίδιό της στη συνολική παραγωγή σε περίπου 55% μέχρι το 2028.

Χριστίνα Παπαγιάννη foodreport