Στην υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο προχώρησε η θεσσαλική βιομηχανία χαρτοκιβωτίων Cartontec, που εδρεύει στη Λάρισα. 

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Ζάβαλος «βρισκόμαστε σε μια συνεχή επενδυτική κούρσα», διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω επένδυση αφορά σε νέα γραμμή παραγωγής για coated εκτυπώσεις σε γυαλιστερές επιφάνειες, υλικό «που προτιμούν οι μεγάλοι του λιανεμπορίου, όπως είναι η Lidl και η Aldi». Ταυτόχρονα, η επένδυση θα μειώσει το κόστος παραγωγής μέσω αυτοματισμών που θα τεθούν σε εφαρμογή, ενώ πρόκειται για σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από ίδια κεφάλαια της συσκευαστικής. 

Στο πλάνο είναι η τοποθέτηση της γραμμής να ξεκινήσει εντός του 2020 και να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου. Παράλληλα, προσεχώς ολοκληρώνονται οι επενδύσεις της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τον κλάδο του shelf ready packaging, όπου το κιβώτιο τοποθετείται όπως είναι στο ράφι μαζί με τα προϊόντα. 

Στο +10% το 2019 «Είμαστε στο κατώφλι του να γίνουμε μία μεγαλύτερη εταιρεία, ανταγωνιζόμαστε τους μεγάλους του κλάδου», τονίζει ο κ. Ζάβαλος, εξηγώντας ότι το 2019 έκλεισε για την Cartontec με 10% άνοδο πωλήσεων. «Δεν θα είναι μικρότερη η ανάπτυξη του τζίρου το 2020, καθώς το πρώτο δίμηνο κινείται σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι πέρσι». Αναφορικά με τη συνολική εικόνα της αγοράς, «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αλλά υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. 

Αν επηρεαστεί ο τουρισμός, ο κλάδος των τροφίμων είναι ο πρώτος που θα πληγεί», σημειώνει. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των εξαγωγών της, αυτό είναι μικρό και ανέρχεται σε 6% - 7% και κατευθύνεται κυρίως σε όμορα κράτη, όπως είναι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία, χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται οι πωλήσεις των χαρτοκιβωτίων που φτάνουν μέσω των βιομηχανιών που προμηθεύει η Cartontec στις διεθνείς αγορές. 

Οικονομικά στοιχεία

Πωλήσεις 2017: 12,14 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις 2018: 14,17 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις 2019: +10%

O διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Ζάβαλος

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Χριστίνα Παπαγιάννη Foodreporter)