Περισσεύει η ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλίας για την κίνηση κατά την χθεσινή πρώτη μέρα επανεκκίνησης της αγοράς μετά την άρση του lockdown.

Ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες με κλειστά καταστήματα, οι καταναλωτές κατέκλυσαν τους εμπορικούς δρόμους για να πραγματοποιήσουν αγορές, εκμεταλλευόμενοι τις «γενναίες προσφορές» της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, δίνοντας «βαθιά ανάσα» ρευστότητας στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις και γεμίζοντας ελπίδες για τη συνέχεια.

Υψηλή προσέλευση παρατηρήθηκε στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, μια κατηγορία που επλήγη σημαντικά στη διάρκεια της καραντίνας, με αποτέλεσμα να σχηματισθούν… ουρές αρκετών μέτρων κυρίως έξω από τις μεγάλες διεθνείς αλυσίδες μόδας και λιγότερα στις μεμονωμένες μπουτίκ.

Ωστόσο, χάρη στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας αποφεύχθηκαν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία θα υπονόμευαν τη συνολικά θετική εικόνα που εξέπεμψε χθες το λιανεμπόριο.

Ανάμεσα στους «μεγάλους κερδισμένους» της πρώτης μέρας ήταν γνωστά ονόματα του εγχώριου λιανεμπορίου, τα οποία συγκέντρωσαν την προτίμηση του καταναλωτικού χάρη στην ανταγωνιστική πρότασή τους.

Μεγάλος ήταν ο τζίρος για τις ξένες φίρμες, όπως τα καταστήματα του ομίλου Inditex (Zara, Stradivarius, κ.λ.π.) τα οποία είχαν κατακόρυφη άνοδο και στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι, νούμερο που κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Πολύ θετικό ήταν το πρόσημο και για τον όμιλο Fourlis που διαχειρίζεται τα καταστήματα IKEA και Intersport στη Λάρισα και αλλού ο οποίος «είδε» τις πωλήσεις του να ενισχύονται κατά 25%.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη πορεία της κίνησης τις επόμενες μέρες, και στον τρόπο που θα αντιδράσουν οι καταναλωτές. Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως και οι επόμενες μέρες των χειμερινών εκπτώσεων θα κυλήσουν εξίσου καλά, δίνοντας την ευκαιρία στην αγορά να καλύψει ικανό μέρος των απωλειών που υπέστη στη διάρκεια του lockdown. Μόνο, ο τζίρος που χάθηκε από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr