Στο όνομα του Γιάννη Βιτάλη φαίνεται να οδηγούνται τα σενάρια για τη θέση του προέδρου της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

'Επειτα από την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης των εμπλεκόμενων μερών, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, η οργάνωση συγκροτήθηκε με 33 μέλη, • 17 από τον μεταποιητικό κλάδο (11 μέλη του ΣΕΒΓΑΠ, 4 της ΟΔΙΠΑΦ, και 2 από την Ένωση Τυροκομών Θεσσαλίας) και • 16 εκπροσώπους του πρωτογενούς κλάδο (5 μέλη του ΠΕΚ, 5 μέλη της ΣΕΚ και 4 από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας) 

Το Διοικητικό Συμβούλιο. 

Έντεκα τα μέλη. Έξι μεταποιητές (4 μέλη του ΣΕΒΓΑΠ, ένα μέλος της ΟΔΙΠΑΦ, ένα μέλος από την Ένωση Τυροκόμων Λάρισας) πέντε παραγωγοί (2 μέλη του ΠΕΚ, 2 μέλη της ΣΕΚ, 1 μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας) 

Σκοπός της Διεπαγγελματικής είναι, πέραν της επίλυσης προβλημάτων, όπως η παύση της νοθείας μέσω της μαζικής εστίασης και η τήρηση των κανόνων στην παραγωγή της φέτας, η προώθηση και η υποστήριξη του προϊόντος, στα πρότυπα της ιταλικής παρμεζάνας. 

Η οργάνωση προσβλέπει στη χρηματοδότηση, μέσω των εισφορών, που καταβάλλει το σύνολο των επιχειρήσεων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, κάτι το οποίο είδε θετικά ο υπουργός. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν έγινε απόλυτα σαφές προς την πλευρά του υπουργού το ύψος της χρηματοδότησης, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της Διεπαγγελματικής, και υπολογίζεται στα 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Χριστίνα Παπαγιάννη fnb