«Μεταβατική» ρύθμιση που θα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση ακόμα και σε οικόπεδα χωρίς «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη επίσημα οδό, αρκεί να έχουν δημιουργηθεί προ του 1985, θα προτείνει, τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Η απόφαση, σημειώνει η εφημερίδα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε «μπαράζ» έκδοσης οικοδομικών αδειών από όσους θέλουν να διασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων τους, αντίθετα με τα όσα ορίζει η μακρά νομολογία του ΣΤΕ.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Αφορμή ήταν ερώτηση βουλευτή για την «εμπλοκή» που έχει δημιουργηθείστις πολεοδομίες, μετά την απόφαση 176/2023 του ΣΤΕ (με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έκοψε» οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό). «Επεξεργαζόμαστε μεταβατική διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», ανέφερε ο κ. Ταγαράς. «Είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο (...) και πρέπει να το λύσουμε με ασφάλεια δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που καθορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ο κ. Ταγαράς δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της κυοφορούμενης ρύθμισης (η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προτείνει να οικοδομούνται χωρίς προϋπόθεση «προσώπου» σε αναγνωρισμένη οδό όλα τα άρτια, εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί προ του 1985 (ουσιαστικά η πλειονότητα των οικοπέδων στη χώρα μας), ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για όσα δημιουργήθηκαν (λ.χ. μέσω κατατμήσεων) ανάμεσα στο 1985 και το 2003.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr