Να μπουν στην ενοικίαση χωρίς φορολογία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τρία χρόνια όσα διαμερίσματα και κατοικίες ήταν κλειστές το 2023 πρότεινε από τον Βόλο ο κ. Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων προκειμένου να “πέσουν” τα ενοίκια και να υπάρξει μία λύση στην καταπολέμηση του προβλήματος εξεύρεσης στέγης.

Ο κ. Παραδιάς βρέθηκε σήμερα στον Βόλο στο πλαίσιο της ετήσιας ενημερωτικής εκδήλωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου και μίλησε μαζί με την κ. Λία Κρατήρα και τον κ. Νίκο Κεχαγιάογλου για τα ζητήματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Μιλώντας για τον Βόλο και το πρόβλημα στέγης που υπάρχει, ο κ. Παραδιάς επεσήμανε ότι γενικότερα το πρόβλημα στέγης σε περιοχές όπως ο Βόλος, που συγκεντρώνει και τουριστική αλλά και φοιτητική ζήτηση είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

“Εμείς έχουμε τη λύση την οποία έχουμε προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό και πιστεύουμε αυτή να υιοθετηθεί. Επειδή τα κρατικά προγράμματα για τη στέγη θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να αποδώσουν προτείνουμε να “ανοίξουν” όσα σπίτια ήταν κλειστά το 2023 και οι ιδιοκτήτες τους να έχουν τρία χρόνια φοροαπαλλαγή, για να μπορέσουν να τα συμμορφώσουν. Αυτή η πρόταση δεν απαιτεί καμία φορολογική θυσία, καθώς τα σπίτια αυτά θα παρέμεναν κλειστά”, πρότεινε ο κ. Παραδιάς και συμπλήρωσε πως στο μέτρο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση και αποφασίζουν να τα “βγάλουν” σε μακροχρόνια μίσθωση 3 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει μία μαζική τάση στους ιδιοκτήτες, θα μειωθούν οι τιμές στα ενοίκια και θα υπάρξουν σπίτια προς ενοικίαση.

Η πρόταση αυτή όπως επεσήμανε είναι εφικτή, καθώς ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών έχει εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες, καθώς τα εν λόγω σπίτια έχουν παραδοθεί σε κακή κατάσταση από τους προηγούμενους ενοικιαστές, ή έμειναν κλειστά λόγω φορολογίας, ή λόγω χρεών προηγούμενων ενοικιαστών.

Η κ. Κρατήρα από την πλευρά της αναφέρθηκε στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων του Βόλου, τονίζοντας ότι ένα συνεχές πρόβλημα αποτελεί η μείωση συντελεστών εισοδήματος από μισθώσεις που αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν ελάφρυνση, καθώς έχουν 1-2 ακίνητα, με τα ενοίκια των οποίων επιβιώνουν.

Ακόμη ένα αίτημα των ιδιοκτητών είναι η εξάλειψη του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ενώ η κ. Κρατήρα μίλησε και για την έλλειψη ακινήτων προς μίσθωση. Σημείωσε ότι πολλές οικοδομές προορίζονται εξ΄ ολοκλήρου στην βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ ορισμένες οικοδομές που δεν εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο, τα διαμερίσματά τους πωλούνται σε τιμές απλησίαστες, με 2500-3000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

“Αυτό σημαίνει ότι η ανεύρεση κατοικίας για έναν νέο άνθρωπο, 30 χρονών με 800 ευρώ μισθό είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση των ενοικιαστών, όταν ενοικιάζουν ακατάλληλα πολλές φορές διαμερίσματα σε υψηλές τιμές”, σχολίασε η κ. Κρατήρα.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι μεγάλο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί και η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ και ζήτησε γενναίες επιχορηγήσεις ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανανεώσεις στις κατοικίες και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά.

Σημείωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα, με ορισμένους ιδιοκτήτες να έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση.

Ένα από τα προβλήματα που φαίνεται πως έχει ξεκινήσει και στον Βόλο και αναφέρθηκε σε αυτό η κ. Κρατήρα ήταν οι χρόνοι που χρειάζεται το κτηματολόγιο για να μεταγράψει μία πράξη ακινήτου. Σύμφωνα με την ίδια οι καθυστερήσεις είναι δύο και τριών μηνών και εξέφρασε τον φόβο της, αυτός ο χρόνος να αυξηθεί, όπως είναι και στην Αθήνα. Τόνισε πως η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει πολλούς ιδιοκτήτες και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διόρθωση του προβλήματος.

Το μέτρο της μείωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι μια αρχή

Στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησε και ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου , ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα. Επεσήμανε ότι το εν λόγω μέτρο δίνει ένα μικρό μόνο κίνητρο και δεν μελετήθηκε σωστά, καθώς υπήρξαν πολλά προβλήματα στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τη δήλωση των ακινήτων.

Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως πρόκειται για μία αρχή προς την ιδιωτική ασφάλιση, που θα έχει συνέχεια.

“Δεν είναι το κέρδος ο ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλιση αυτή σημαίνει ότι σε μια φυσική καταστροφή, δίνονται άμεσα κεφάλαια από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προς τον κόσμο για άμεση ανοικοδόμηση, που αυτό επιφέρει κέρδος στην κοινωνία και στην οικονομία”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάογλου.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση τέθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν και τα διαμερίσματα και τις κατοικίες, αλλά και τα καταστήματα, που παραμένουν κλειστά και στην εμπορική αγορά του Βόλου, λόγω υψηλών ενοικίων.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου magnesianews.gr