Μόλις το 1/4 των εγγεγραμμένων μελών της σε σύγκριση με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, απέμειναν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Από τα 400 μέλη που είχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στο ξεκίνημά του σήμερα αριθμεί μόλις 107. Με την σύνθεση αυτή οδεύει στις προσεχείς εκλογές οι οποίες προκηρύχθηκαν κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη και πρόκειται να διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου 2017 στα γραφεία του Μεγαλοχωρίου.

Εκατοντάδες αγρότες μέλη εγκατέλειψαν την ΕΑΣ είτε γιατί απογοητεύτηκαν από την πορεία της, είτε επειδή συγκρούστηκαν με την διοίκηση Λιούτα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν πλήρωσαν καν την συνδρομή τους με αποτέλεσμα να σβηστούν από τα κατάστιχα. Παραιτήσεις λόγω διαφωνιών υπήρξαν και από μέλη του Δ.Σ. Προ τριμήνου τα "βρόντηξαν" και αποχώρησαν ο αντιπρόεδρος και άλλοτε συνεργάτης του Λιούτα Κοσμάς Νικολός, από τη Νομή, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο συνεταιριστής Κώστας Τσίγκας από την Πατουλιά. Την θέση του Νικολού στο Δ.Σ. κατέλαβε ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου, από το Ελευθεροχώρι, αδερφός της νύφης του Αχιλλέα Λιούτα, ενώ  εκείνη του Τσίγκα ο Δημήτριος Μπακρατσάς από την Αγία Κυριακή. Νέος αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Κώστας Μαράβας, δήμαρχος Πύλης.

Οι προσεχείς εκλογές δεν είναι παρά μια τυπική  διαδικασία επανεκλογής του προέδρου Αχιλλέα Λιούτα και των δικών του ανθρώπων, καθώς οι εναπομείναντες 107, ανήκουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στη δική του επιρροή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 45 εγγεγραμμένοι από τους 107, προέρχονται από το χωριό του προέδρου, τα Σερβωτά, ενώ άλλοι 12-15 είναι από τη Φήκη και το Ελευθεροχώρι, περιοχές επιρροής του Κώστα Μαράβα.

Με αυτά και με αυτά και παρά το γεγονός ότι η απερχόμενη διοίκηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την οικονομική εξαθλίωση της Ένωσης και την αίτηση υπαγωγής της στην προπτωχευτική διαδικασία του σχετικού νόμου, ουδείς τολμά να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Αχιλλέα Λιούτα διότι δεν έχει καμιά ελπίδα να τον κερδίσει.

Οι εξελίξεις βέβαια είναι προ των Πυλών και αναμένονται καταιγιστικές, ειδικά μετά και την απόφαση του δικαστηρίου η οποία αναμένεται ίσως και την προσεχή εβδομάδα. Το πιθανότερο σενάριο είναι η αίτηση της για ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία να γίνει δεκτή και να πάρει την απαραίτητη προστασία έναντι των πιστωτών της. Θεωρείται όμως αδύνατο να βρεθεί τράπεζα που θα της χορηγήσει και άλλα δάνεια...

Κώστας Τόλης

*Από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Κοσμά Νικολό λάβαμε την παρακάτω δήλωση με την παράκληση να την δημοσιεύσουμε: "Θλίβομαι για το κατάντημα της Ένωσης. Κάποτε είχε 10.000 μέλη. Πριν 4 χρόνια ο συνεταιρισμός μας ξεκίνησε με 400 μέλη, ενώ σήμερα έφτασε να έχει μόλις 107 άτομα στην πλειοψηφία τους ελεγχόμενα από τον νυν πρόεδρο ο οποίος είναι υπεύθυνος για όσα συνέβησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωριά που είχαν στο παρελθόν συμμετοχή στην Ένωση 100%, όπως είναι η Χρυσαυγή και η Αγία Κυριακή τώρα έχουν μόλις από ένα μέλος! Δεν θα εξαφανιστούμε όπως θα  το επιθυμούσε ο κ. Λιουτας. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Την κατάλληλη ώρα θα τα πούμε και δεν πρόκειται να χαρίσουμε την Ένωση σε κανέναν¨".