Ειδικό βάρος εν μέσω πανδημίας, σε μια περίοδο μάλιστα που η φέτα καταγράφει υψηλές επιδόσεις, αποκτά το θέμα της προκλητικής στάσης της Δανίας που παραβαίνει του ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, βλάπτοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

«Η φέτα σε αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφει υψηλές πωλήσεις και τα αποθέματα είναι μειωμένα» επιβεβαιώνει μιλώντας στο Fortune Greece ο Μιχάλης Σαράντης, CEO της θεσσαλικής Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος), εκπροσωπώντας τον μεγαλύτερο παίκτη αυτής της αγοράς.

Σημειώνεται ότι Δανοί παραγωγοί παράγουν και πωλούν απομιμήσεις φέτας, ενώ χρησιμοποιούν και την ονομασία «φέτα» ενάντια στον Κανονισμό, παραλείποντας να αποτρέψουν την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες. Η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Μάκη Βορίδη ήταν άμεση ενεργοποιώντας τη νομική διαδικασία για τη διεθνή προστασία του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας. Προχώρησε στην υπογραφή του πληρεξούσιου προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της ΕΕ κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παραπάνω ενέργειες επικροτούνται από τους επιχειρηματίες της ελληνικής αγοράς που δίνουν έμφαση και στην σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα αυτό το διάστημα, πρωτοβουλία που καλλιεργεί προσδοκίες για οριστική επίλυση του προβλήματος.

«Η τύχη της φέτας είναι ταυτόσημη με την επιτυχία του εγχειρήματος της Διεπαγγελματικής, με την τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις», τονίζει σχετικά ο κ. Σαράντης, που εξηγεί ότι η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί τεχνογνωσία στην παραγωγή και καλή γνώση της αγοράς. Ο ίδιος συμμετέχει στο 9μελές ΔΣ, το οποίο θα συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες έχοντας καθυστερήσει λόγω των συνθηκών.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιδόσεις της εταιρείας του στον τομέα της φέτας εν μέσω «lockdown» σημειώνει ότι οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά, ενώ πάνω από 20% διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών στο 5μηνο για τον όμιλο. Ας σημειωθεί ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα, σε όγκο αυτό μεταφράζεται σε 14 χιλ. τόνους φέτας, εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται στο εξωτερικό. Σε αξία είναι αντιστοιχεί περίπου σε 70 εκατ. ευρώ τζίρος σε μια αγορά συνολικής αξίας γύρω στα 650 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαράντης συμφωνεί με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην αγορά της φέτας από το υπουργείο τονίζοντας ότι πρέπει η απάντηση σε τέτοιου τύπου προκλήσεις πρέπει να είναι αυστηρή δημιουργώντας πραγματικά μεγάλο πρόβλημα σε όποιον επιχειρεί να καπηλευτεί ελληνικά προϊόντα βλάπτοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων εξαγωγέων.

«Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Πρέπει να αντιδρούμε γρήγορα και να στέλνουμε σαφές μήνυμα μεταφέροντας το θέμα σε ευρωπαϊκούς φορείς όπως το ευρωδικαστήριο, η ΕΕ κ.ο.κ.», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε σε ερώτημα σχετικά με τους λόγους που συντηρούν το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια αν και έχουν θεσπιστεί κανονισμοί, σημειώνει ότι «φαινόμενα όπως η ολιγωρία από φορείς και στελέχη της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες σε ορισμένους που θεωρούν ότι μπορούν να μπουν στην αγορά… Χρειάζεται άμεση αντίδραση και αποφασιστικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σοφία Εμμανουήλ Fortune Greece