Επιδότηση 50 ευρώ/mwh για το 70% της κατανάλωσης και υπό προϋποθέσεις για την ενεργοβόρο βιομηχανία προβλέπει το σχήμα που υπέβαλε προς έγκριση στην Κομισιόν λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το ελληνικό σχήμα επιδοτήσεων, το οποίο είχε προαναγγείλει ο κ. Σκρέκας από τον Φεβρουάριο, στηρίζεται στους προσωρινούς κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχουν αξιοποιήσει πολλές χώρες της Ε.Ε., με πρώτη τη Γερμανία. Η επιδότηση αφορά βιομηχανίες έντασης ενέργειας οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους χάλυβα, αλουμινίου, χάρτου και τσιμέντων. Προϋπόθεση για να λάβουν την επιδότηση είναι η μείωση των EBITDA το 2023 σε ποσοστό 40% σε σχέση με το 2021. Η φόρμουλα για τον υπολογισμό της επιδότησης λαμβάνει υπόψη της την τρέχουσα τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και την τιμή που πλήρωνε η ενεργοβόρος βιομηχανία τον Απρίλιο του 2021. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τις επιλέξιμες βιομηχανίες ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 200 εκατ. ευρώ και η καταβολή των χρημάτων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2024. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί και σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου χρήζει αποσαφήνισης από πλευράς του υπουργείου, είναι το εάν από το νέο σχήμα επιδοτήσεων εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν συνάψει, ή πρόκειται να συνάψουν, μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ρεύματος, όπως προβλέπει ο νόμος 3849 (άρθρο 61).

Σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, ακόμη κι αν εγκριθεί ταχύτατα από την Κομισιόν το ελληνικό σχήμα, η εφαρμογή του προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση, κάτι που θα πρέπει να χειριστεί ο νέος υπουργός Ενέργειας. Η έγκριση του ελληνικού σχήματος επιδοτήσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία δεν πρόκειται να καθυστερήσει πάνω από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, καθώς τόσο περίπου ήταν το διάστημα έγκρισης αντίστοιχων μηχανισμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η επιδότηση θα συνδράμει τις προσπάθειες μείωσης του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων και εκτεθειμένων στον διεθνή ανταγωνισμό βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς από το τέλος του 2022 που έληξαν οι πρώτες συμβάσεις σταθερής τιμολόγησης με τη ΔΕΗ είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Τα διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ είναι ένα εργαλείο που άρχισε να αξιοποιεί και η εγχώρια βιομηχανία, μόνο που δεν μπορούν να αποδώσουν πριν εγκατασταθούν και τεθούν σε λειτουργία τα συμβεβλημένα έργα.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή