Στην μακροχρόνια μίσθωση επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο ιδιοκτήτες, καθώς ο κορονοϊός έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Τον Μάρτιο, μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και η χώρα μπήκε σε καθεστώς lockdown, καταγράφεται αύξηση των παραδοσιακών ενοικιαστηρίων σε περιοχές, όπου η ζήτηση για Airbnb χτυπούσε... κόκκινο. 

Το φαινόμενο το συναντάμε κυρίως στην Αθήνα καθώς στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη επαρχία οι μισθώσεις Airbnb είναι σε μικρό ποσοστό.

Για παράδειγμα, σε ιστοσελίδα μικρών αγγελιών, στο Κουκάκι καταγράφονται 60 καταχωρήσεις διαμερισμάτων, όταν τέτοια εποχή πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μονοψήφιος. 

Στο Παγκράτι, υπήρξαν περισσότερες από 140 αγγελίες μίσθωσης, ενώ στο Θησείο, μέχρι και τον Φεβρουάριο ήταν δύσκολο να βρει κάποιος σπίτι που δεν νοικιαζόταν σε τουρίστα. Αυτό όμως, άλλαξε τον Μάρτιο, οπότε υπολογίζεται ότι βγήκε στην αγορά σχεδόν ένα ακίνητο ανά ημέρα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα προορίζονταν για μίσθωση μέσω Airbnb, επειδή τα περισσότερα ενοικιάζονται επιπλωμένα, ενώ έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί. 

Η τάση πάντως, είναι ίδια και στο εξωτερικό. Μόνο στην Ιρλανδία εκτιμάται ότι τα παραδοσιακά μισθωτήρια αυξήθηκαν, λόγω κορονοϊού, κατά περίπου 65%.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr